Yvonne Knapen (2023)

“Leef, al heb je nog zoveel verdriet”

In 2017 liep Yvonne al een keer de alp op met de Alpe d'HuZus. Haar schoonzus was net overleden en ze ging toen last-minute mee met team BIG Challenge- Agrifac naar Frankrijk, een heel team voornamelijk uit het Limburgse Veulen. Het team haalde dat jaar maar liefst € 85.000,- op voor KWF. Maar het noodlot zou haar binnen een jaar nog drie keer treffen. Nu gaat ze samen met haar dochters, Fieke en Lynn, nog een keer de berg op met team BIG Challenge.

Leef, lach en geniet!

Dat is het motto van de familie knapen. Dat besef kwam er na ruim twee jaar van verdriet en afscheid nemen. Op het moment dat haar schoonzus Carla overleed aan de gevolgen van alvleesklierkanker, was haar neefje Sven van 16 jaar aan het strijden tegen een hersentumor. Op zijn 18e werd die hem fataal. Als eind 2017 ook nog eens de vader van haar man Nico na een kort ziekbed overlijdt aan de gevolgen van longkanker, weet de familie Knapen even niet waar ze het zoeken moeten.

Carnaval

En dan komt carnaval 2018. De familie Knapen is fervent carnavalsvierder. “Dat heeft ons door alle ellende heen gesleept” aldus Yvonne.  “Ik zal die carnaval nooit vergeten. Ook de mensen uit ons kleine dorp Veulen leken te begrijpen dat we het gewoon even nodig hadden om uit ons dak te gaan. Ze lieten ons lekker feesten. Door de positieve sfeer tijdens die carnavalsavonden konden we ons weer opladen en waren we beter bestand tegen het verdriet wat nog op ons pad zou komen”.

Vlak na carnaval blijkt dat de moeder van Yvonne niet lang meer te leven heeft. Dit nieuws kwam compleet onverwachts en sloeg de grond onder hun voeten weg. “Toen was het wel even gedaan met de lol. Hoeveel kan een mens verdragen? Achteraf vraag ik me af of ik het gered had zonder die carnaval, want daardoor waren we sterk genoeg om de ziekte en het overlijden van mijn moeder te dragen.”

Hoewel Yvonne en Nico graag een keer de scepter zouden zwaaien over het dorp tijdens de carnaval, hopen ze dat de prinsenkeuzecommissie hen dat jaar over zal slaan. Het is nog te vroeg. Maar een jaar later worden ze gevraagd als prinsenpaar voor het 6x11 jubileumjaar. Ze zijn dolgelukkig en in dat jaar dragen ze zoveel mogelijk hun motto uit: leef, lach en geniet! En genieten deden ze volop.

Boerencamping

Yvonne heeft na haar deelname aan Alpe d’HuZes in 2017 altijd gezegd dat ze nog een keertje terug wilde en dan met haar dochters. Dit jaar gaat het dus gebeuren, Yvonne gaat met haar dochters Fieke en Lynn tijdens Alpe d’HuZus 1 keer lopend de berg op. Omdat ze affiniteit hebben met de Agri & Food sector doen ze dit onder de vlag van BIG Challenge, farmers against cancer. Yvonne en Nico hebben enkele jaren geleden hun melkveebedrijf beëindigd en zijn op hun bedrijf gestart met een horecagelegenheid en een boerencamping. Kan ze dan wel een week van huis eind mei? “Ja hoor, we hebben personeel en Nico moet dan maar wat harder werken”, grapt Yvonne. “Ik vind het belangrijk om een steentje bij te dragen aan onderzoek naar kanker en een betere kwaliteit van leven met kanker. Daar zet ik mijn bedrijf graag een weekje voor aan de kant. Bovendien vind ik het belangrijk dat mijn dochters dit unieke evenement meemaken.” Op 31 mei gaan ze tijdens Alpe d’HuZus lopend de berg op en hopen ze met z’n drieën over de finish te komen.