BIG Challenge

Kanker, een ziekte die toeslaat bij 1 op de 3 mensen en daarbij ook grote gevolgen heeft voor familieleden, vrienden en collega’s. Daarom beklimmen zo'n 200 fietsers en (hard)lopers uit de agri & food business onder de vlag van BIG Challenge begin juni zo vaak mogelijk de Alpe d’Huez tijdens Alpe d’HuZes. Het doel: zo veel mogelijk geld inzamelen voor het onderzoek naar goed, gelukkig en gezond leven met kanker.

Varkenshouders, melkveehouders, kalverhouders, pluimveehouders, geitenhouders, akkerbouwers, tuinders, dierenartsen, adviseurs en onderzoekers uit Nederland, België en diverse andere landen zetten zich met BIG Challenge keihard in om een einde te maken aan de ellende en onmacht die de ziekte kanker in onze maatschappij veroorzaakt.

Meer details over deelname vind je op onze DEELNEMERSSITE
 

BIG Challenge is een initiatief van Herman Houweling. Hij is deze actie in 2009 gestart en realiseerde dat jaar in zijn eentje een bedrag van € 113.000. Daarna is BIG Challenge enorm gegroeid: tijdens de afgelopen 13 edities hebben ruim 2.400 BIG Challenge-deelnemers tot en met 2023 zo'n € 12 miljoen ingezameld voor Alpe d’HuZes/KWF. Daarmee is BIG Challenge uitgegroeid tot de op twee na belangrijkste fondsenwerver voor KWF Kankerbestrijding. Belangrijk te weten dat Alpe d’HuZes en BIG Challenge een strikt anti-strijkstokbeleid hanteren: 100% van de giften gaat naar het onderzoeksfonds.

Het doel van BIG Challenge is om tijdens Alpe d’HuZes minimaal € 1 miljoen bijeen te fietsen/rennen/lopen. Om dit te bereiken benaderen de BIG Challenge-deelnemers een groot aantal sponsors en organiseren zij in de aanloop naar het evenement allerlei sponsoractiviteiten. Enerzijds om geld in te zamelen en anderzijds om bij een breed publiek bekendheid te geven aan dit initiatief van de agrarische sector.

Ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van BIG Challenge heeft het bestuur aan Maarten Peters gevraagd om een lied te schrijven voor en over BIG Challenge. Maarten, een vriend van BIG Challenge, is ieder jaar aanwezig bij Alpe d'HuZes en schreef het prachtige BIG Challenge lied. Download hier het lied en hier de tekst.

 

In 2010 hebben we afscheid moeten nemen van Herman. Zijn individuele strijd was gestreden. Op 18 januari 2010 overleed hij aan de gevolgen van darmkanker. Helaas zijn al meer fanatieke BIG Challenge-deelnemers overleden. Deze kanjers worden niet vergeten. Elk jaar herdenkt BIG Challenge hen tijdens de motivatiebijeenkomst in de Alpe d’HuZes-week.

Naast dat BIG Challenge als doel heeft om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor het onderzoek naar kanker, zijn ook promotie van de agrarische sector bij een breed publiek en trots in de sector belangrijke doelstellingen. De actie BIG Challenge werd vooral breed gedragen binnen de varkenshouderij. Daarom won BIG Challenge in december 2010 de ZLTO-publieksprijs.

Bij elke editie van Alpe d’HuZes is Herman nog steeds volop aanwezig. Naar hem is ‘het duwtje voor fietsers en renners die het moeilijk hebben’ genoemd, het Hermannetje. BIG Challenge blijft zich volledig inzetten voor Hermans wens: "Kanker omturnen van een dodelijke ziekte naar een chronische ziekte. Daar is veel geld voor nodig. "Ik wil dat we met z’n allen trots kunnen zeggen dat de Nederlandse veehouderij een wezenlijke bijdrage levert aan de strijd tegen kanker.” Inmiddels heeft de actie BIG Challenge zich verbreed naar veel meer sectoren van de Nederlandse land- en tuinbouw. Herman zou hier trots op zijn geweest.

In 2024 ruim 1,2 miljoen euro voor het kankeronderzoek

In 2024 deed de agri- en foodsector onder de naam BIG Challenge voor de 14e keer mee aan Alpe d’ HuZes. De 226 deelnemers hebben tot begin juni ruim 1,2 miljoen euro opgehaald voor het kankeronderzoek. Sinds het eerste jaar in 2009 heeft de agrarische sector op deze manier 14 miljoen euro bijgedragen. Het is daarmee één van de grootste donateurs van Alpe d’HuZes. Alpe d’HuZes maakte donderdag de tussenstand van ruim 18 miljoen euro bekend.

 

Onderzoeksdoelen Alpe d'HuZes

Waar wordt het geld dat Alpe d’HuZes inzamelt aan besteed?
A-CaRe:
Alpe d'HuZes Cancer Rehabilitation programma. Een revalidatieprogramma op maat voor alle kankerpatiënten vergoed door de ziektekostenverzekering.
Leerstoel Leven met Kanker
Psychosociale zorg voor kankerpatiënten tijdens en na hun behandeling (hoe ga je om met je ziekte en je omgeving). 
Leerstoel Kanker en Voeding
Onderzoeksprogramma's voor goede voeding voor kankerpatiënten (dus geen preventie).
Sneldiagnose
Steeds meer ziekenhuizen passen hun werkwijze aan om zo bij vermoeden kanker de diagnose in 2 dagen te kunnen stellen.
Bas Mulder Award
Drie jonge onderzoekers doen baanbrekende kankeronderzoek. Award vernoemd naar Alpe d'HuZesser Bas Mulder die op 24-jarige leeftijd overleed aan kanker.