BIG Challenge hard op weg naar opbrengst van 1 miljoen euro

24 april 2024

BIG Challenge heeft afgelopen weekend een tussenstand van ruim € 880.000 bekend gemaakt. Dat bedrag zal de komende maanden verder aangroeien. Daarmee is het team hard op weg naar een opbrengst van € 1 miljoen voor het kankeronderzoek.

 

Het is dit jaar de 14e keer dat de agro- en foodsector onder de noemer ‘BIG Challenge, farmers against cancer’ aan Alpe d’ HuZes deelneemt. BIG Challenge bestaat uit agrarisch ondernemers, adviseurs, leveranciers en andere betrokkenen. Ze zetten zich keihard in om een einde te maken aan de ellende en onmacht die de ziekte kanker in onze maatschappij veroorzaakt. Dat doen ze door begin juni zo vaak mogelijk de Alpe d’Huez te beklimmen. Dankzij vele giften van bedrijven en trouwe sponsors, uiteenlopende acties en persoonlijke donaties slagen de deelnemers erin dit mooie resultaat neer te zetten.

Trainen en geld ophalen

Voordat het zover is zijn de 26 teams maandenlang bezig met trainen en geld bij elkaar sprokkelen. Dat doen ze op allerlei manieren: van het organiseren benefietavonden en spinningwedstrijden tot verkoop van de eigen BIG Challenge-kleding. Dat omvat onder andere de bekende T-shirts, maar ook petjes en zelfs slabbetjes. Alles bedrukt met dezelfde bekende slogan: Farmers are Cool.

Teams hebben de afgelopen maanden tientallen leuke en ludieke acties georganiseerd. Zo bracht de benefietavond van BIG Challenge team Still Strong in Uden medio maart maar liefst € 32.000 op. Team Buitengewoon wist begin april de gezamenlijke opbrengst met ruim € 10.000 te verhogen met een open bedrijven-route en DorpsFestival in Overloon. Dit alles gebeurt met vele vrijwilligers waarbij de opbrengst volledig naar het goede doel gaat.

Bijzonder is dat veel deelnemers meer dan één keer meedoen. Zo gaat de 71-jarige Henk van der Zanden uit Moergestel dit jaar voor de achtste keer de strijd met de berg aan. Tot nu toe heeft hij een bedrag van € 125.000 bij elkaar gefietst. Zijn streven? “Bij leven en welzijn wil ik de tien keer volmaken.”

Al € 13 miljoen opgehaald

BIG Challenge is gestart in 2009 door Herman Houweling en is uitgegroeid tot één van de grootste fondsenwervers van Alpe d’HuZes. In totaal heeft de agro- en foodsector tot nu toe circa € 13 miljoen opgehaald voor onderzoek naar kanker. Dit is voor 100 procent gedoneerd aan Alpe d’HuZes/KWF Kankerbestrijding. Tijdens bijeenkomsten van BIG Challenge wordt Herman steevast herdacht en geroemd om wat hij in gang heeft gezet.