Wim Luiten (2014)

"ik ben trots op onze veehouders"

Afgelopen weekend fietste CRV-vertegenwoordiger Wim Luiten 190 kilometer om zijn benen voor te bereiden op Alpe d’HuZes 2014. Hij doet voor de tweede maal mee. Waarom? En wat hoopt hij ermee te bereiken?

Ik ben er trots op dat ik weer deel mag uitmaken van het CRV-team, dat onder de vlag van Big Challenge meedoet aan Alpe d’HuZes. We gaan dit jaar zelfs met drie teams van veehouders en CRV-collega’s de uitdaging aan om de Alpe d’Huez zo vaak mogelijk te beklimmen. Het is geweldig dat CRV dit faciliteert. Onder ded hoede vanvan teamcaptain Ben Tiebot kunnen wij ons inzetten voor het goede doel.

Opnieuw meedoen
Ik krijg vaak de vraag waarom ik voor de tweede keer meedoe. Ik heb destijds aan iedereen verteld hoe geweldig Alpe d’HuZes was. Het is zelfs zo dat je die beleving niet kunt uitleggen aan degenen die er niet bij waren. Je doet zoiets eenmalig en je kunt niet weer bij dezelfde mensen aankloppen voor hun fantastische bijdrage. En toch doe ik het opnieuw – omdat ik het niet voor mezelf doe.

Ik ben nog steeds dankbaar dat ik nu kerngezond ben en volop kan sporten. Daarom zet ik me graag in voor dit bijzonder goede doel. Vorig jaar heb ik gefietst voor mijn broer Andre die op 39-jarige leeftijd longkanker kreeg en daar met achterlating van een jong gezin aan is overleden. Dit jaar, tijdens een fietsvakantie in Tsjechië, kreeg ik een telefoontje van een collega die me na aan het hart ligt. Hij belde me met de mededeling: ‘Ik heb kanker.’ Dit heeft Jannie en mij doen besluiten om ook dit jaar weer mee te doen. Ons doel is nog niet bereikt: de doelstelling van Alpe d’HuZes om kanker binnen tien jaar tot een te genezen ziekte te maken. Alleen geld voor onderzoek kan helpen om dit doel te bereiken.

Besteding van gelden
Als deelnemers hebben wij nooit getwijfeld aan de besteding van Alpe d’HuZes, zoals die zo ongenuanceerd in de media ter sprake kwam. Gelukkig hebben accountants in opdracht van KWF de besteding van gelden rond de in opspraak geraakte stichting Inspire2Live onderzocht. De conclusie is dat alle geld goed besteed is. KWF heeft zelfs de financiering overgenomen van de waardevolle onderzoeken die gestart waren door Inspire2Live. Ondanks alle commotie hebben wij als veehouders onze bekende veerkracht laten zien. Wij willen zorgen voor een prachtig resultaat.

Duurtraining
We zijn allemaal al lang intensief aan het trainen door te mountainbiken, te spinnen enzovoort. Afgelopen weekend zijn we gestart met trainingen en clinics in teamverband. Het is absoluut noodzakelijk voor de saamhorigheid en teamspirit om sámen deel te nemen aan deze activiteiten. Zaterdag hebben we onder begeleiding van wielrenner Maarten Nijland een erg interessante clinic gevolgd in Oldenzaal. Op het circuit Het Hulsbeek kregen we veel interessante tips en praktische training op het gebied van fietsbeheersing en klimmen. Daarna maakten we een pittige tocht met beklimmingen in de mooie omgeving van Oldenzaal. Met 95 kilometer aan duurtraining in de benen gingen we huiswaarts.

Zondag werd door Team CRV de eerste gezamenlijke training afgewerkt. Onder leiding van Ronald, Gerben, Symen en Pier hebben we de zuidelijk lus van de Elfstedentocht van 95 kilometer gefietst. Met soms windkracht 6 tegen – over een dijk langs het IJsselmeer – wisten we ‘s avonds ook dat we kuiten en dijbenen hebben. Het was een prachtige tocht door Friesland met zijn pittoreske dorpjes. Een superweekend met toch alweer in totaal 190 km duurtraining. Wij zijn er klaar voor!