Sierd en Annalies Dolstra (2015)

"Meer dan een sportieve uitdaging."

Er komt vaak veel naar boven als de deelnemers aan Alpe d’Huzes gevraagd wordt naar hun motivatie om zes keer de roemruchte fietsberg Alpe d’Huez met zijn 21 haarspeldbochten te beklimmen. Zo ook bij vader Sierd en dochter Annalies Dolstra. ‘Opgevenis geen optie. Dat heeft mijn dochter Sieta ook niet gedaan’, vertelt Sierd. ‘Ze kreeg op haar zevende een tumor bij haar blaas, maar herstelde mede dankzij haar dapperheid, doorzettingsvermogen en de wil om niet op te geven.’ En Annalies, die afgelopen jaar de vader van haar man verloor aan darmkanker, zegt: ‘Ik fiets voor mijn zusje en ter nagedachtenis van mijn schoonvader, maar ook ter inspiratie van de mensen die nu strijden tegen kanker.’ 

De sportieve veehouder – Sierd tennist en speelt in een volleybalteam – ontdekte de racefiets pas op latere leeftijd. En zijn dochter had als tiener ronduit een hekel aan de dagelijkse fietstocht van twintig kilometer heen en twintig kilometer terug naar de middelbare school in Wolvega. Nu zitten ze beiden meerdere keren per week in het zadel om conditie op te bouwen voor hun eerste monsterprestatie. 

Vier avonden in de week laat de boer zijn koeien met een gerust hart over aan een neef om tijd te maken voor zijn hobby’s. Ook als de veehouder in de Franse Alpen zijn sportieve strijd voert, draagt zijn vaste vervanger zorg voor de boerderij op de grens van Friesland en Drenthe.

Meedoen aan Alpe d’Huzes is meer dan trainen voor de sportieve uitdaging. Van de deelnemers wordt verwacht dat ze sponsors werven om geld in te zamelen voor onderzoek tegen kanker. Vader en dochter Dolstra organiseerden onder andere een spinningmarathon en een mountainbiketocht. Ook regelden ze artikelen in de lokale en regionale krant om hun verhaal te vertellen en de website www.dedikkekei.nl/alpedhuzes onder de aandacht te brengen. ‘Als boer met een bedrijf ben ik in het voordeel’, vindt Sierd. ‘Zakelijke relaties willen vaak ook wel iets doen.’ Zo ontving de veehouder donaties van zijn loonwerker en timmerman en ook de veeteeltstudieclub zamelde op de jaarlijks barbecueavond spontaan geld in.

Boer en dochter hebben inmiddels 7.000 euro sponsorgeld op zak en de nodige trainingskilometers in de benen. De dag van de waarheid, waar ze een half jaar naartoe leven, komt nu snel dichterbij. ‘Ik heb er heel veel zin in’, verklaart Annalies. Om er eerlijk aan toe te voegen: ‘Maar ik zie er ook wel een beetje tegenop.’