Sandy Huijbregts 2023

"Hoge golven kun je niet voorkomen, je kunt wel leren surfen"

Als er veel kanker in je familie voorkomt weet je dat je ongewild deel uitmaakt van een risicogroep. Hierin kun je een afwachtende houding aannemen en afwachten wat de toekomst brengt. Echter, het woord ‘afwachten’ komt niet voor in het woordenboek van Sandy Huijbregts. “En dat komt er ook nooit in”, licht Sandy Huijbregts toe. “Ik heb liever zelf de regie in handen. Daarom heb ik in 2015 mijn borsten preventief laten weghalen.”

Geen vuiltje meer aan de lucht zou je denken. Niets blijkt minder waar. Sandy: “In 2021 werd desondanks borstkanker vastgesteld. Een tegenvaller, maar ik heb me niet uit het veld laten slaan. Vol overgave ben ik aan het behandelplan begonnen. Op 1 juni wil ik met mijn deelname aan Alpe d’HuZes het hersteltraject afsluiten.”

 

Strijden

Positiviteit en strijdlust zitten in Sandy’s aard. Deze karakterkenmerken hebben Sandy geholpen de wens dat haar leven niet zou hoeven veranderen waar te maken. “Ik was overtuigd de kanker te overwinnen,” zegt Sandy. ”Stap voor stap ben ik de strijd aangegaan. Dat ging zeker niet altijd even makkelijk. Ik heb mezelf sterk gehouden, mijn rug gerecht en een lach op mijn gezicht getoverd. Ik heb zo veel mogelijk structuur in mijn leven gehouden. Ik heb doorgewerkt zo lang mijn lichaam het toeliet. Ik heb goed voor mijn lichaam gezorgd: met gezonde voeding en voldoende beweging. Natuurlijk, dat was zeker niet altijd even makkelijk. Op die momenten was de steun van mijn echtgenoot René en onze zonen Tijn en Raf onmisbaar!”

Strijden doe je samen

De zware periode met kanker heeft Sandy ook wat gebracht. Die wijze levensles wil ze iedereen meegeven: “Probeer je niet af te sluiten. Geef anderen de kans om je te helpen. Leer dingen los te laten. Je hoeft niet altijd te geven en te zorgen voor anderen, maar je mag ook nemen. Stel je kwetsbaar op en deel je gevoelens als het even tegenzit. Geef anderen de kans je te helpen. Door het samen te doen sta je er niet alleen voor. Samen ga je door hoge golven, maar als je hebt leren surfen hoef je daar niet bang voor te zijn!”


Onderzoek blijft nodig

De Alpe d’Huez is voor Sandy het symbool voor de weg die ze heeft afgelegd. Met haar deelname aan Alpe d’HuZes wil ze allereerst dankbaarheid tonen voor alle steun die ze heeft ontvangen van de mensen om haar heen. Sandy heeft zich voorgenomen de berg 3 keer lopend te bedwingen. “Ik hoop mensen die de diagnose kanker krijgen te inspireren niet bij de pakken neer te gaan zitten. Blijf positief, ga de strijd aan, houd zelf de regie in handen!”
Daarnaast wil ze door haar deelname via haar donateurs een financiële bijdrage leveren om onderzoeken mogelijk te maken naar het verminderen van bijwerkingen bij behandeling. Sandy: “Ik hoop dat door alle kennis en expertise op dit vlak bij elkaar te brengen dit mogelijk gemaakt kan worden!”