Rafke Heuvelmans (2017) 

"Ik denk dat het wel gaat lukken"

Rafke Heuvelmans is acht jaar als haar moeder Chantal borstkanker krijgt. Daar blijft het niet bij. Ruim een jaar later krijgt haar moeder schildklierkanker en weer een jaar later blijkt de borstkanker uitgezaaid te zijn. Klap na klap krijgen Chantal en haar man Frans zo te verwerken. Naast al het verdriet en onzekerheid komt er een enorme kracht in hen naar boven om het leven aan te gaan en ten volle te beleven. Hoe kijkt de nu twaalfjarige Rafke terug op die periode? 
Rafke: “Er veranderde niet echt iets. Wel dat mama altijd moe was en daardoor niet veel meer kon doen. Wat ik niet leuk vond, was toen ze geen haren meer had. Ze had een hoofddoekje op en als we dan in de stad liepen, keek iedereen om. Ik heb in de klas verteld dat mama kanker had en toen werden ze heel erg stil. Ze vonden dat allemaal heel erg voor mij.”

Frans en Chantal hebben een melkveebedrijf in Diessen. Vanuit de agrarische sector kent ze BIG Challenge, farmers against cancer. Moeder Chantal besluit om in 2016 mee te doen met BIG Challenge aan de Alpe d’HuZes. Tussen de chemo’s door presteert ze het drie keer de alp op te fietsen. Frans en Rafke zijn er bij om haar te steunen. Ze beleven één van de mooiste weken van hun leven. Rafke: “Ik vond het leuk en bijzonder. Er is heel veel te zien en er doen heel veel mensen aan mee. Ook was er een keer een bijeenkomst van BIG Challenge en toen werden er allemaal van die kanjers gehuldigd. Mama werd ook gehuldigd. Ze kreeg een oorkonde en wij waren heel trots.”

In die Alpe d’HuZesweek besluit Rafke dat zij het volgend jaar ook mee wil doen. Rafke: “Toen mama over de finish kwam, werd er omgeroepen: “Ja, daar komt Chantal Heuvelmans voor de derde keer over de finish” en iedereen ging toen juichen. En toen dacht ik: dat wil ik ook.”

Als Rafke zich iets voorneemt dan gaat het ook gebeuren. Dit jaar gaat zij samen met haar vader lopend de alp beklimmen. Haar moeder gaat net als vorig jaar fietsend de berg trotseren. 
Het geld inzamelen voor Alpe d’HuZes gaat de ondernemende Rafke goed af. Al ruim 6.000 euro heeft zij opgehaald. Rafke: “Ik zit in de kinderraad van Diessen en heb in ons dorp een soort markt georganiseerd voor Alpe d’HuZes. Daar hebben we heel veel aan gewerkt. Kinderen konden dan voor 2,50 euro een spelletjeskaart kopen en kregen ook iets te drinken en iets lekkers. En vrienden van mama hadden van alles gebakken en geknutseld dat mensen konden kopen. Ik had daarmee 1.700 euro opgehaald. Toen kwam de burgemeester van Diessen ook nog en die heeft het bedrag afgerond op 2.000 euro.”

Rafke’s tante, tante Trudy, is in februari overleden aan borstkanker. Haar moeder Chantal fietst deze editie van Alpe d’HuZes in het bijzonder voor haar overleden schoonzus. Heel bijzonder is het dat tante Trudy heeft gezorgd voor een flinke bijdrage aan Rafke’s opbrengst voor Alpe d’HuZes. Rafke: “Op de kaart voor de uitvaart van tante Trudy stond dat zij in plaats van bloemen liever een sponsorbijdrage had voor mij, voor Alpe d’HuZes. En daar kreeg ik toen 2.000 euro van.”

De klasgenootjes van Rafke leven enorm mee. Rafke: “Ik heb op school een spreekbeurt gehouden over BIG Challenge en de Alpe d’HuZes. Daar had ik een negen voor. De kinderen uit mijn klas vinden het heel leuk dat ik mee doe. Bijna iedereen uit mijn klas heeft wel een BIG Challenge t-shirt met Chicks are cool of een andere tekst.” 

En die hoge en steile berg, hoe kijkt Rafke daar naar toe? Rafke: “Ik heb goed getraind. We hebben een loopband thuis en daar heb ik iedere dag een half uur op gelopen op de hoogste stand. Ook zijn we in Limburg gaan wandelen en dat ging makkelijk. Ik denk dat het wel gaat lukken.”