Rita Croijmans (links) en Monique van Loon tijdens het rondbrengen van de worstenbroodjes 24 december 2022

 

Monique van Loon 2023

Monique doet mee met Alp d'HuZes voor Rita

‘Iedereen kent wel iemand met kanker’. Het is helaas de realiteit, ook voor Monique van Loon uit het Brabantse Sint Hubert. Als ervaren vrijwilliger bij het BIG Challenge-team, farmers against cancer, dat jaarlijks met de Alpe d’HuZes meedoet, heeft Monique al veel mensen met de ziekte leren kennen. Maar toen in 2022 bekend werd dat één van haar beste vriendinnen Rita gediagnostiseerd was, trok Monique de stoute wandelschoenen aan om ook die berg op te lopen en geld in te zamelen voor KWF. 

Al sinds 2012 is de Sint Hubertse betrokken bij het sportieve evenement. Haar man Antoine ging toen met BIG Challenge naar Frankrijk. Monique, die met haar bedrijf AgriContent al jaren talloze artikelen schrijft over de agrarische sector, besloot daarom zich bij het PR-team van BIG Challenge aan te sluiten. “En daar gingen we, met het hele gezin. Ook onze vier kinderen gingen mee om vrijwilligerswerk te doen. De jongste was destijds tien jaar oud,” vertelt ze. “En alle vier raakten ze enthousiast. Onze oudste zoon Tim besloot direct om ook mee te doen het volgende jaar.”

Ga je mee?
Alp d’HuZes is een jaarlijks terugkerend sportevenement waarbij wielrenners, wandelaars en hardlopers deze bekende Tour de France-berg maximaal zes maal proberen te bedwingen en daarbij zoveel mogelijk geld op te halen voor KWF. Dit gebeurt steevast op donderdag. De dag ervoor gaan familieleden en bekenden de 13,8 kilometer, verdeeld over 21 bochten en gedrapeerd over 1061 hoogtemeters, beklimmen om te ervaren hoe het is. Dit is de Alp d’HuZus. Monique: “Bij de eerste keer dat ik er bij was werd ik die woensdagochtend aangesproken door Monique van Asten, een varkenshoudster uit Asten. Ze had een startbewijs over. ‘Ga je mee?’ vroeg ze mij. Toen dacht ik al, ‘waarom niet?’ Sindsdien heb ik elk jaar de woensdag nog meegelopen.” De donderdag, het echte werk, zat er helaas voor Monique niet in. De werkzaamheden die ze er bij moest doen, social media, het zoeken en schrijven van de mooie verhalen, het houden van de korte lijntjes met de pers, het was nooit te combineren. Tot nu…

Kanker bevangt je hele leven
Monique: “Ik leerde Rita kennen toen ik naar de hoge agrarische school in Den Bosch ging. Ze woonde in de buurt en kwam me altijd ophalen. Zo zijn we goede vriendinnen geworden.” Helaas kreeg Rita al snel de diagnose dat er enkel gerekt kon worden. Voor Monique kwam alles dus heel dichtbij, wat haar aanzette om die donderdag-uitdaging aan te gaan. Donatieacties werden opgezet en het streefdoel van €5000 euro is al lang gehaald maar Monique gaat door. Rita hielp mee. “In december verkochten we samen worstenbroodjes. Rita bij haar in de buurt in Erp en samen hebben we die 24 december rondgebracht. Super fijn,” lacht Monique. “Als je kanker krijgt en je moet al die behandelingen doorlopen, dan is alles om je heen alleen maar negatief. Het bevangt je hele leven. Maar het helpen met mijn actie, zoals met die worstenbroodjes, of het appen van mensen vanuit bed, dat gaf haar weer positieve energie.”

Het leven is wat je gebeurt
Helaas is Rita 17 april 2023 overleden. “Donderdag 13 april ben ik samen met Rita en haar gezin nog een dagje met de wensambulance naar Burgers Zoo geweest. Een hele mooie dag met bijzondere momenten en mooie herinneringen. Daarna ging het heel snel en is ze maandagochtend overleden.” Een week van organiseren volgde: Rita had al gevraagd om haar uitvaart mee te regelen. “We hadden al veel besproken. Rita had zelf haar levensverhaal laten schrijven met als titel ‘Het leven is wat je gebeurt terwijl je zelf andere plannen maakt’. En in plaats van bloemen, donaties voor BIG Challenge zei Rita. Daar kreeg ik wel even kippenvel van.”

Het afscheid was thuis in de prachtige tuin bij hun woonboerderij. “Precies zoals Rita het wilde. Heel mooi. Ik heb gesproken over onze vriendschap en ook over BIG Challenge / Alpe d’HuZes. We sloten af, zoals Rita wilde, met het lied: ‘Dichter bij de hemel kom ik niet’.”

Farmers against cancer
Donderdag 1 juni is dé dag, dan gaat Monique die berg op. Uiteraard met BIG Challenge. Ik voel me natuurlijk verbonden met de boeren, net zoals Rita die docent VMBO groen was. Ik schrijf dagelijks over het agrarische leven en ben ook gewoon boerendochter. Daarnaast is het BIG Challenge-team ook gewoon heel leuk. Het zijn allemaal leuke mensen en alles wordt goed geregeld. Zo organiseert Antoine al jaren mee het oppeppunt bovenop de berg: met banken om op uit te rusten en lekkere, gezonde Nederlands eten. Dat ga ik ook laten zien, want ik blijft naast het wandelen ook gewoon de PR doen!"

Daarmee draagt Monique dus bij aan de twee belangrijke BIG Challenge-doelen. Eén: positieve publiciteit generen voor de boeren. Iets dat tegenwoordig sterker nodig lijkt dan ooit. "En het belangrijkste natuurlijk: heel veel geld ophalen voor het onderzoek naar kanker,” zegt Monique vastberaden maar neerslachtig. Ze loopt de berg op met Rita in haar hart. Vanuit Erp en omgeving zullen velen de Alpe d’HuZes volgen. “En wie weet volgend jaar een team Rita. Dat zou mooi zijn. Rita hoopte dat haar kinderen ook een keer meedoen. Want er is nog veel geld voor onderzoek naar kanker nodig. Zodat onze kleinkinderen straks zeggen. Kanker daar ging je vroeger dood aan.”

"Voor Rita is het te laat. Ik ben bang dat ze mij al niet meer die berg op ziet gaan. Maar we gaan er voor strijden dat onze kleinkinderen ooit zeggen ‘Kanker, daar ging je vroeger dood aan.”