Mike Frijters (2018)

“Ik ga mij keihard inzetten voor de strijd tegen kanker”

Wat een kanjer. Een jaar geleden had Mike Frijters, lid van het Veehouderijteam van BIG Challenge er net zijn 8e chemo op zitten. Nu is hij volop in actie om op 7 juni tegen de Alpe d’Huez op te fietsen voor Alpe d’HuZes/KWF.

Kans om de Staatloterij te winnen is groter
Dinsdag 5 juni 2018 was Mike een van de sprekers tijdens de motivatie-bijeenkomst. "Donderdag fiets ik de Alpe op, de dag waarop ik precies veertien maanden schoon van kanker ben. Veertien maanden tussen hoe ik er toen uitzag en er momenteel uitzie. Een jaar van uitersten met pieken en dalen. De spanning van onderzoeken, het wachten, doelen stellen, stapjes vooruit, de pijn, het verdriet en de vreugde. Ik besef nog steeds iedere dag dat ik ontzettend veel geluk heb dat ik er nog mag zijn.” Mike kreeg in 2016 precies op zijn 39e verjaardag de diagnose lymfeklierkanker nadat hij met veel pijnklachten door de huisarts naar het ziekenhuis was doorgestuurd. “En dan krijg je te horen dat je Non-Hodgekin hebt en dan ook nog eens een zeer zeldzaam type. Volgens mijn oncoloog had ik meer kans om de staatsloterij te winnen, dan dit type kanker te krijgen. Nou kom nu maar op met die staatsloterij."

Vijf dagen later kreeg Mike zijn eerste chemo. De eerste ging gemakkelijk maar daarna kreeg hij te maken met het hele scala aan bijwerkingen die er maar te verzinnen zijn. “Ze hebben er ook chemo’s om uitgesteld. Het dieptepunt kreeg ik in december/januari, toen zag het er echt heel slecht uit. In mijn omgeving vroeg men zich af of ik het wel ging halen.”

Niet alleen fietsen voor mezelf
Maar Mike blijkt een taaie en hij krabbelt er weer bovenop: “Op 2 maart kreeg ik de laatste chemo, gevolgd door een aantal preventieve bestralingen voor een rugwervel die door een tumor is weggevreten. Die rug geeft nu wel de grootste beperkingen. Al wordt het langzaam aan wel beter met fysio en de laatste maanden met het fietsen”, kijkt Mike terug.

Mike fiets niet alleen voor zichzelf: “Ook in mijn omgeving heb ik het afgelopen jaar te veel kanker gerelateerd leed gezien en nog steeds helaas. De slot-conclusie blijft: deze strijd kent alleen maar verliezers, maar wordt gestreden door échte winnaars." 

Aangesloten bij BIG Challenge
"Ik heb mij eind vorig jaar aangesloten bij BIG Challenge om mij keihard in te zetten voor de strijd tegen kanker. Ik zal met vele anderen op 7 juni aanstaande de strijd tegen kanker – nu op de fiets - nogmaals aangaan!! Kijk goed naar de foto's.... Wat als dit jou overkomt!?"

Met eigen ogen
"Afgelopen week heb ik met dank aan KWF Kankerbestrijding in Nijmegen bij het Radboud UMC met eigen ogen gezien wat er op het gebied van onderzoek, genezing en preventie gedaan wordt met het geld dat onder andere door Alpe d'HuZes wordt verzameld.
Ik bedank hierbij iedereen die mij het afgelopen jaar mentaal, fysiek en financieel gesteund heeft om mijn doelen te bereiken."