Marcel Merkens blikt terug op deelname Alpe d’HuZes

 

De tweede keer was zwaar maar het is gelukt’

 

Varkenshouders Marcel en Anette Merkens uit Ingen (Gld) namen afgelopen week met hun dochter Evi deel aan Alpe d’HuZes. Samen met hun teamgenoten, voornamelijk burgers uit zijn omgeving, hebben ze met verschillende acties en donaties meer dan 50.000 euro aan sponsorgeld bij elkaar gekregen. Marcel kijkt terug op een mooi avontuur ‘met een lach en een traan’.

 

Zelfs een nuchtere varkenshouder als Marcel Merkens laat een week Alpe d’HuZes niet onberoerd. In tegendeel: de ondernemer uit het Gelderse Ingen is onder de indruk van de week in Frankrijk, zowel op sportief gebied als alles emoties rondom het hoofdonderwerp: de strijd tegen kanker. Met het gegeven erbij dat uiteindelijk 1 op de 3 mensen kanker krijgt was voldoende motivatie om zelf in actie te komen.

Daarnaast vinden ze het belangrijk om als agrarische sector een positief verhaal te kunnen vertellen. „De laatste jaren staat de sector in een slecht daglicht. Wij willen graag laten zien dat we er juist zijn voor de medemens. Dat we als sector juist onze nek uitsteken en ook ons steentje bijdragen als het gaat om het produceren van een gezond stuk voedsel. Dat is ook erg belangrijk in het hele proces rondom kanker”, weet Annette.

 

1.100 hoogtemeters „We wisten echt niet wat ons te wachten stond”, vertelt de varkenshouder ‘the day after’ op de Franse berg. Hij kijkt met zijn gezin terug op een prachtige week waarbij het doel is behaald: twee keer de Alpe d’Huez oplopen. „De eerste keer ging gemakkelijk, de tweede keer was zwaar. Maar het is gelukt.” Evi zou maar één keer omhoog lopen maar is zelfs met haar ouders twee keer gegaan. Het team heeft dankbaar gebruik gemaakt van het oppeppunt van BIG Challenge waar ook masseurs ter plaatse was om de vermoeide spieren te behandelen. Misschien daardoor valt de spierpijn de dagen na het evenement heel erg mee.

Toch was hij er na de eerste kennismaking met de Franse berg nog niet zo zeker van. De eerste rit naar boven met de auto gaf wel wat schrik. „Maar na een paar bochten te hebben gelopen viel het uiteindelijk mee.”

 

‘Dan breekt je hart’

De hele beleving heeft indruk achtergelaten: de enorme organisatie, zelfs huiswerkbegeleiding voor twee van hun vier kinderen, de vele deelnemers en vrijwilligers, de duizenden kaarsjes, de bezinningsbijeenkomsten: alleen op de berg kun je ervaren wat het is. „Alles met een lach en een traan.” Geroerd is hij tijdens de motivatiebijeenkomst van BIG Challenge. „Daar hoor je die verhalen met al die mensen die kanker hebben gekregen. Dan breekt je hart.” Ook de muziek van Maarten Peters greep hem aan. Bijzonder noemt hij de gelegde contacten en de nieuwe mensen die hij heeft leert kennen. „Daar gaat het allemaal zo gemakkelijk.”

Waardering heeft Merkens voor de vele mensen die de hele dag iedereen omhoog aan het klappen en roepen zijn. „Het is hartstikke mooi en onderweg naar boven heel gezellig.” Wat ook zeker energie gaf waren de vele appjes en telefoontjes van familie en vrienden uit Nederland. „We hadden echt het gevoel dat iedereen meeleefde. We hoorden ook dat sommigen de hele dag voor de tv hebben gezeten.”

 

Wel of geen piekbelaster Met een bedrijf met 1.200 zeugen naast een Natura2000-gebied zal het niemand verrassen dat er veel onzekerheden zijn voor de familie. „Er komt veel op ons af, maar we beseffen heel goed dat gezondheid prioriteit nummer 1 is. Je mag dankbaar zijn als je gezond bent”, zegt Marcel. Ook wat de mogelijke piekbelasting betreft is de ondernemer nuchter en kijkt af welke mogelijkheden zich aandienen. Zijn medewerkers en oud-medewerkers runnen deze week het bedrijf. „Ik krijg weinig appjes dus het gaat goed. Gelukkig is het nog niet zo warm anders was het spannender. Meedoen was echt een hele mooie ervaring en ons inzetten voor zo’n goed doel is heel goed bevallen”, besluit Marcel.

Gepubliceerd in Vee en Gewas - Uitgeverij Agrio - juni 2023

* foto Monique van Loon