Lees het interview van Stal en Akker met Marc vóór Alpe d'HuZes hier:

https://www.stal-en-akker.nl/artikel

Marc van der Locht (2024)

‘Ik krijg er veel energie van. Iets doen voor een ander’

Donderdag 6 juni beklom Marc van der Locht samen met 5.000 anderen de Alpe d’Huez. De pluimveehouder uit Volkel deed voor het negende jaar op rij mee met BIG Challenge, farmers against cancer, aan de Alpe d’HuZes en is drie keer omhoog gefietst. „Het blijft een hele bijzondere week met veel speciale indrukken. Elk jaar weer. Je ervaart ook dat het geld hard nodig is. Amper thuis kreeg ik weer een bericht van een oude werkgever die nu kanker heeft.”

Ook dit jaar reed Marc weer met kippenvel over de finish. „We gingen De voerboeren mochten dit jaar het finishbord dragen met daarop het mooie bedrag van 1.183.966 euro. Een bedrag dat nog flink is aangevuld sinds de motivatiebijeenkomst op dinsdag.” Op de motivatiebijeenkomst mocht team pluimvee het bedrag bekend maken. Het pluimveeteam bestaat sinds 2013. „We kregen de eer omdat we al zoveel jaren meedoen. Dit jaar met de hele familie Habraken, Astrid en Herman van Welie, Ilona Braam, Loek en ik. Elk jaar ontmoet je weer oude bekenden, maar ook nieuwe. Dat is ook zo mooi bij BIG Challenge.”

Regen
Marc startte om 4.34 uur beneden in het dorp. „Het afdalen in het donker blijft ook geweldig. Er stonden 9.600 (!) kaarsen langs de berg. Dat is magnifiek als je daar langs komt. En ook de stilte: tot 8 uur is het stil op de berg. Een aparte beklimming.” Om kwart voor 7 was hij binnen. „In het oppeppunt dat een vijftal vaste vrijwilligers organiseren, was het warm thuiskomen. Je krijgt eten, drinken en kunt bijkomen. Ook was daar dweilorkest Moizat uit Mill. Heel gezellig” Weer afdalen en om 10 over half 9 startte Marc weer. „Mijn rondetijden zijn niet meer zoals jaren geleden. Nu had ik 2 uur nodig om boven te komen.”

Marcs derde beklimming viel in het water. „Vanaf bocht 19, dus bijna onderaan, regende het. Kletsnat en koud kwam ik boven. Daar stonden ze gelukkig klaar met dekens en warme bouillon om weer bij te komen.”

Zoon Loek fietste woensdag met de Alpe d’HuZes, de dag dat vrijwilligers en supporters een keer de berg beklimmen om te ervaren wat het is. „Hij had ook mee willen doen aan de Zes op donderdag maar was te laat. Met 5.000 inschrijvingen zit het vol. Volgend jaar wil hij zeker met de Zes meefietsen dus op tijd aan melden is dan het advies. Fietsen kan hij wel: in 1,5 uur was hij boven.” Loek fietste ook donderdag de saamhorigheidsklim: met alle BIG Challengers naar boven. Loek en Marc haalden samen ruim 13.500 euro sponsorgeld op. „Ook dat loopt na 9 jaar nog steeds. Je haalt ideeën van anderen op en zet even de schouders eronder. Het sponsorgeld is echt geen belemmering om mee te doen.”

Teamcaptain
Dit jaar was Marc teamcaptain van zowel team pluimvee als team Still Strong. „Een team is maximaal 10 personen. In 2014 vroegen ze mij voor het pluimveeteam. Later ben ik verschillende jaren teamcaptain van het pluimvee en andere teams geweest. Je deelt de informatie en helpt teamgenoten. Een neef van mij wilde meedoen en zo hebben we team Still Strong opgericht. Hij was ook helemaal ondersteboven van de week en wil volgend jaar weer meedoen.”