Leon en Monique van der Velden

Leon en Monique van der Velden: “Het blijft een fantastische ervaring”

Meedoen met BIG Challenge en Alpe d’HuZes is voor Leon (43) niet nieuw; de varkenshouder en zijn vrouw Monique zijn sinds 2011 al vier keer naar Frankrijk afgereisd waar ze de berg zowel hebben gefietst als hardgelopen. Ook hebben ze ter ondersteuning van het evenement altijd ter plaatse vrijwilligerswerk voor BIG Challenge gedaan. “In 2011 kende ik niemand met kanker”, vertelt Leon. “Het was voor mij vooral een sportieve prestatie en goed voor het imago van de varkenssector.” Ondanks dat ze geen persoonlijk verhaal hadden, maakte de saamhorigheid en bijzondere sfeer op en rondom de berg veel los en greep de ondernemer voor het leven. “Het blijft een fantastisch ervaring. Je kunt het niet uitleggen als je er niet bent geweest.”

Ook Monique is sinds die tijd besmet door het Alpe d’HuZes- en BIG Challenge-virus. Maar waar ze vorige edities geen mensen in hun omgeving hadden met kanker, is dat in 2019 helaas wel het geval. “Mijn vader heeft sinds vorig jaar longkanker. Daardoor zal het dit jaar nog meer een bijzondere ervaring zijn.” Toen ze werden gevraagd om dit jaar weer mee te doen, hebben ze niet lang hoeven twijfelen. “Maar we wilden het wel samen doen. Leon gaat fietsen, ik zorg voor de activiteiten om geld binnen te krijgen. Hij vindt fietsen leuk, ik organiseren.”

Zes keer de berg op
Leon is dit jaar trots deelnemer van het team varkenshouderij binnen BIG Challenge. Het is 11 jaar geleden dat Herman Houweling voor het eerst met een team uit de varkenshouderij meedeed onder de naam BIG Challenge. Inmiddels zijn ruim 1.500 mensen uit diverse sectoren uit de agrarische sector aangesloten. Tot en met vorig jaar is al € 8,7 miljoen opgehaald; geld dat 100 procent wordt ingezet voor de strijd tegen kanker. Des te bijzonder is het dat er sinds jaren weer een team uit de varkenshouderij meefietst. Dat team bestaat uit vier mensen en heeft als ambitie om € 40.000 op te halen. Leon heeft zijn deel via giften van bedrijven en bekenden al grotendeels bij elkaar. Dat geeft wel aan hoe breed zijn actie in zijn omgeving wordt gedragen.

Om dichterbij het streefbedrag te komen organiseren Leon en Monique op zaterdag 13 april een benefietdiner om geld in te zamelen. Dat doen ze samen met teamgenoot Jan Klein Zieverink en zijn vrouw Evelien. Het benefietdiner wordt gehouden in zaal Hart van Heuze te Asten-Heusden. Klik hier voor meer informatie.

Nog een tandje erbij
Inmiddels is de varkenshouder volop aan het trainen en daar zal de komende maanden zeker nog een tandje bijgaan. “Drie keer per week. En in de laatste weken wil ik 500 kilometer in een week fietsen.” Afgaande van zijn prestaties tijdens eerdere edities moet het geen probleem zijn de berg zes keer op te fietsen. Aan de andere kant beseft hij wel zeven jaar ouder te zijn dan de laatste keer dat hij mee deed en in één dag 166 kilometer op een berg fietsen met 6.000 hoogtemeters blijft een niet te onderschatten prestatie.

Naast de sportieve prestatie en de bijzondere ervaring weet Leon nu voor wie hij het doet. De vele complimenten en aanmoedigingen uit hun omgeving zijn fijn om te horen maar daar blijven ze nuchter onder. “Het voelt niet als een opgave omdat we het voor zo’n bijzonder doel doen.”