Leghenhouder Johan Verbeek fietste met BIG Challenge de Alpe d’HuZes

‘BIG Challenge smaakt naar meer’

‘Een echt cadeau voor het leven’

Dit jaar beklom leghenhouder Johan Verbeek uit Renswoude (U) eindelijk de Alpe d’Huez. „Wat een ervaring. Meedoen met BIG Challenge is helemaal geweldig. Echt een cadeau voor je leven”, zegt Johan. BIG Challenge finishte met 1.245.620,31 euro donderdag 1 juni om half 8.

Johan Verbeek schreef zich in 2020 al in bij BIG Challenge. Vanwege corona gingen editie 2020 en 2021 niet door en vorig jaar had de 63-jarige pluimveehouder voetklachten en kon hij niet meedoen. In oktober 2022 schreef hij zich bij BIG Challenge in met het regionale team Foodvalley.

Motivatie Zaterdag 27 mei kwam hij, samen met zijn vrouw Jantine, dochter Henriette en haar vriend Michiel, aan in Alpe d’Huez. Maandag een training en dinsdag de motivatiebijeenkomst met BIG Challenge. „Drie vrouwen vertelden hun persoonlijk verhaal met kanker. Dat was heftig.” Johans broer overleed in 1989 op 39-jarige leeftijd aan melanoom kanker. „Mijn broer stierf veel te jong. In mijn omgeving hebben ook mensen te maken met kanker. Geld voor meer onderzoek naar kanker is hard nodig. Teveel mensen krijgen kanker en overlijden eraan.”

Drie beklimmingen Donderdag was de koersdag. ’s Nachts vroeg uit de veren en drie pannenkoeken en een kom kwark gegeten. Samen met Henriette en teamgenoten daalde Johan om vijf uur met de fiets af naar de start. „Het afdalen was al een belevenis. Met al die brandende kaarsjes in de bochten zag het er prachtig uit.” Johan fietste de berg op samen met zijn dochter. „Het beklimmen is mij meegevallen. Het weer was perfect.”

Na 1:44 uur bereikte hij de finish en fietste naar het oppeppunt van BIG Challenge. „Dat was echt perfect geregeld. Stoelen, dekens, verwarming, eten en drinken en vrijwilligers die je alles kwamen brengen. Van pannenkoeken, bouillon, broodjes, fruit tot natuurlijk gekookte eieren.” Rond 8 uur daalde Johan weer af. Om 5 over 10 finishte de pluimveehouder voor de tweede keer.

Banners „Tijdens de derde afdaling reed ik in de laatste bocht de achterband lek. Snel wisselen en weer verder.” Tijdens de derde beklimming maakte Johan foto’s van de banners van zijn sponsors. „Dat moest ik natuurlijk even vastleggen. Ook hangen er veel banners met foto’s van mensen die zijn overleden aan kanker. De Alpe d’HuZes is ook een moment van herdenking en bezinning. Iets doen voor een ander. Ik ben gezond en ben blij dat ik mijn steentje bij kan dragen.”

In het oppeppunt liet Johan zijn benen en nek masseren en om 12 uur startte hij met zijn derde beklimming. „Vrijwilligers op de motor begeleiden de afdalingen. Ik vond het niet eng om af te dalen. Ik heb geen Hermannetje, het duwtje in de rug genoemd naar Herman Houweling, nodig gehad. Wel heb ik Hermannetjes kunnen geven.”

Om half 8 gingen alle BIG Challengers samen de finish over. „Ons team Foodvalley mocht de cheque met het bedrag van 1.245.620,31 euro dragen. Met het BIG Challenge lied, heel veel geklap en gejoel echt een kippenvel moment." Johan haalde samen met zijn team tot nu toe ruim 111.000 euro op.”

Positiviteit uitstralen „Samen met een grote groep mensen uit de agri- & foodsector zoveel mogelijk geld ophalen, is zo geweldig om te doen. De boeren komen al vaak genoeg slecht in het nieuws; met BIG Challenge stralen we positiviteit uit.”

Zoon Ariën verzorgde de kippen en een oud-medewerker de varkens. „De medewerker noteert zijn uren en doneert het bedrag weer op mijn pagina. Dat is toch geweldig.” Op het bedrijf is alles goed gegaan. „Ik heb weinig appjes gehad. Deze week smaakt naar meer. Een neefje wil graag meedoen. Dan overweeg ik het om als deelnemer of vrijwilliger ook mee te gaan. Opgeven is geen optie. Dat kan een kankerpatiënt ook niet.”

Gepubliceerd in Agraaf - Uitgeverij Agrio - juni 2023

* foto Ernst-Jan Boering