Jan Ebskamp (2015)

centen zijn binnen, fietsen gaat niet

In 2008 waren we per toeval met de wielerclub hier in Alpe d’Huez. Ieder jaar gaan we met de club de eerste week van juni ergens naar toe. Bij aankomst zagen we de legertent staan onderaan bij de rotonde en vroegen ons af wat er te doen was. De bevlogenheid en passie die ik die week zag vond ik zo bijzonder, dat ik hier absoluut weer terug wilde komen.

Kanker is iets wat door je hele leven heen loopt. Kanker is van iedereen. Ongeacht of het je klasgenoot is van 13 jaar, de vader van een vriendje of mijn tante van 46. Het is mensonterend, het treft me elke keer weer. Ik zie kanker als een weeffoutje waardoor de celdeling niet goed plaatsvindt. Als er de mogelijkheid is om dit te herstellen buiten bestraling en/of chemo om zou dit fantastisch zijn. 

In augustus 2014 besloot ik  om mee te gaan doen aan Alpe d’HuZes met BIG Challenge, farmers against cancer. Met mijn team van ForFarmers hebben we allerlei acties bedacht om geld in te zamelen. Zo hebben we spinningmarathons georganiseerd, een drietal biggenraces, een benefietfeest, een gildefeest en een schuttersfeest. Alles 100% naar KWF Kankerbestrijding.
  
Tijdens een georganiseerde trainingsrit van 235 km van Moergestel naar Landen in België en terug kwam ik na 180 km ongelukkig ten val en brak mijn bovenbeen. Op dat moment ging er van alles door mijn hoofd en was ik korte tijd teleurgesteld omdat ik niet mee zou kunnen fietsen voor het doel wat ik nu al zolang voor ogen had. Dit duurde echter maar kort, want meteen nam ik me voor om hoe dan ook naar Frankrijk te gaan. 

Nu op 4 juni (de koersdag), help ik, op mijn krukken, mee in het oppeppunt van BIG Challenge. Na doorkomst over de finish wil ik graag de mensen opvangen en ondersteunen. Ook wil ik ze helpen bij het maken van de keus of ze nog een keer de berg gaan bedwingen. Vanmiddag ga ik naar het BIG Challenge-entertainmentpunt tussen bocht 3 en 4. Daar hebben we een opblaaskip, -koe en -varken staan, delen we drinkwater en natte sponsen uit en moedigen we iedereen aan. Zo draag ik mijn steentje bij.

Er lopen hier zoveel bijzondere mensen rond en de sfeer is zo geweldig! Als we nu eens altijd en overal met elkaar om kunnen gaan zoals we dat hier doen, dat zou toch fantastisch zijn?! Voor volgend jaar mogen jullie me als nummer 1 noteren!