Arnold Reichert (2012)

"als je binnenkant maar hetzelfde blijft "

"Met Ellen op mijn bagagedrager is opgeven voor mij geen optie!", zegt Arnold Reichert. Arnold (51) is getrouwd met Ellen (48) en samen hebben ze twee dochters Chantal (14) en Anouk (12). In juni 2011 kreeg Ellen te horen dat ze borstkanker had. Arnold: "En dan moet je het de meiden gaan vertellen. De eerste reactie is "mama gaat dood". We hebben meteen open alles verteld." 

Het toeval wilde dat Ellen’s moeder Wil dezelfde klachten had en ook de uitslag borstkanker kreeg. Op 20 juni werd Wil geopereerd en de dag erna Ellen.

Arnold: "De zomervakantie van 2011 stond in het teken van wachten op uitslagen. Wij zijn wel mensen van vooruit kijken en niet terug, dat heeft toch geen zin." En Ellen vult aan: "Als je open bent, ook al is dat soms moeilijk, krijg je veel meer reacties en daar heb je steun aan." Gelukkig  waren er geen uitzaaiingen. In september volgden dertig bestralingen en vervolgens chemo. Ik was er elke keer doodziek van. Als je in het ziekenhuis komt ontmoet je heel veel aardige, vrolijke mensen. Bewonderenswaardig, daar krijg je zelf weer energie van." Ellen was altijd heel actief, maar na de chemo zat ze als een zombie op de bank. Haar energie kwam heel langzaam weer terug.
 
Arnold: "Ik kende BIG Challenge natuurlijk al, maar toen ik het verhaal van Coen van Veenendaal hoorde, heb ik me direct aangemeld. Een goede promotie van de Nederlandse veehouderij en samen strijden tegen kanker."  
Dochter Anouk komt binnen en vertelt spontaan en duidelijk waarom papa gaat fietsen: "Ik vind dat papa het goed doet omdat mama het heeft. Kanker maakt je lijf wel ziek, maar van binnen is mijn moeder niet veranderd." Ellen: "Ik heb wel geleerd om kritisch te zijn. Als je er op tijd bij bent, kun je nog wat aan kanker doen." 
 
Arnold: "Ellen heeft gelukkig een enorme drive en drang om te vechten tegen deze verschrikkelijke ziekte om ook weer zo snel mogelijk gezond te worden. Voor haar is opgeven echt geen optie. Wij hebben direct ervaren dat geld inzamelen voor kankeronderzoek noodzakelijk is om kanker binnen tien jaar van een dodelijke in een chronische ziekte te veranderen. En zoals Coen van Veenendaal zegt: "If you want to be the change, you must be the change!"