Angelique van Loon (2018)

"Niet drie, maar vier keer is scheepsrecht."

Al drie keer was ze er bij, maar niet eerder ging de 21-jarige Angelique van Loon fietsend de alp op. De vierde keer gaat het er van komen. Met het boerendochtersteam van BIG Challenge, farmers against cancer, gaat ze op 7 juni de strijd aan: vier keer de berg op om zoveel mogelijk geld bij elkaar te fietsen.

In 2012 is Angelique er voor het eerst bij. “Ons pap fietste dat jaar met BIG Challenge de Alpe d‘HuZes en ik ging samen met mijn moeder, broers en zus mee om hem aan te moedigen. Vooraf had ik niet echt een idee wat ik me van die week moest voorstellen. Maar vanaf het moment dat ik op de berg kwam, was het een en al saamhorigheid. Heel bijzonder vond ik dat. Het werd een supermooie week waarin ik veel mooie mensen heb ontmoet, mooie gesprekken heb gevoerd en vrienden heb gemaakt. Ook was ik als vrijwilliger werkzaam. Samen met Chantal Reichert, die een goede vriendin van me is geworden, heb ik dat jaar heel wat shirts verkocht.” 
In 2013 is Angelique weer van de partij. Dat jaar gaat haar broer Tim de strijd aan met de berg. Angelique loopt samen met haar moeder en een vriendin de Alp op tijdens de zussendag. 

De strijd aangaan
De berg blijft trekken. Na twee jaar van afwezigheid meldt Angelique zich in 2017 weer als vrijwilliger. Weer eenmaal terug in Alpe d’Huez weet ze het zeker: de volgende keer dat ze weer op de alp komt, zal dat zijn als deelnemer aan Alpe d’HuZes. “In mijn werk als verpleegkundige op de afdeling heelkunde van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis heb ik vaak te maken met mensen die getroffen zijn door kanker. Ik zie hoe diep kanker ingrijpt in hun leven. Ik ben blij dat ik door mijn werk hen kan helpen en hen een luisterend oor kan bieden. Maar ik wil meer. Ik zie hoe hard mensen strijden tegen kanker. Laat mij dan die éne dag tijdens Alpe d’HuZes heel hard strijden om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor onderzoek naar betere behandelmethodes van kanker. Ik wens dat mensen die kanker hebben allen een goede kwaliteit van leven hebben en meer zicht op genezing krijgen.”.

5.000 euro
De voorbereidingen voor de bewuste donderdag in juni zijn in volle gang. Om 7 juni goed voorbereid aan de start te staan, staan er wekelijks verschillende trainingsactiviteiten voor Angelique op het programma: fietsen op de weg, spinnen bij de sportschool en thuis fietsen op de tacx-trainer. 
De voorbereidingen bestaan niet alleen uit trainen. Natuurlijk gaat er ook de nodige energie naar het vergaren van sponsorgelden en donaties. Daar is het uiteindelijk om te doen. “Mijn doel is om minimaal 5000 euro bij elkaar te fietsen. Ik heb twee keer op een landbouw
beurs gestaan om shirts te verkopen. Er zijn bedrijven die me sponsoren. Familie, vrienden en collega’s steunen mijn doel met donaties. Als team verkopen we de Boerendochterswijn waarvan de opbrengst naar Alpe d’HuZes gaat en binnenkort volgt een bierproeverij. Ik ben inmiddels over de helft van mijn streefbedrag en ga me keihard inzetten om ook die andere helft bij elkaar te krijgen.”

BIG Challenge
Ook al is Angelique niet werkzaam in de agrarische sector, toch doet zij met BIG Challenge mee aan Alpe d’HuZes. “Mijn ouders zijn allebei werkzaam in de agrarische sector dus ik voel me heel verbonden met deze sector. De keuze voor het team Boerendochters lag voor mij dan ook voor de hand. Het is leuk en motiverend om met leeftijdsgenoten, die allemaal de agrarische sector een warm hart toedragen, me in te zetten voor hetzelfde doel. Als één van de Boerendochters draag ik graag mijn steentje bij aan deze tiende editie van BIG Challenge.”