Aafke Claessens (2017) 

"Op de berg is iedereen gelijk"

Op 1 juni staat Aafke Claessens uit Ysselsteyn aan de start van haar eerste Alpe d’HuZes als deelnemer van BIG Challenge. “Ik ben er klaar voor, maar vind het spannend”, vertelt de negentienjarige HAS-student: “Ik weet hoe lang en hoe steil die berg is.” In 2015 was Aafke voor het eerst op de Alp. Haar vader en moeder fietsten dat jaar ter nagedachtenis van een goede vriendin die eerder aan kanker overleed. Als Limburgse pluimveehouders fietsten vader John en moeder Marian Claessens mee met BIG Challenge, farmers against cancer. Aafke ging als supporter en vrijwilliger mee en is vanaf dat moment besmet met het Alpe d’HuZes-virus, zoals ze het zelf noemt. 

“We wisten dat jaar echt niet wat we moesten verwachten. Toen we op weg naar ons appartement de berg op reden waren pap en mam helemaal in shock; moeten we deze klim echt meerdere keren gaan fietsen? Maar dan kom je op de berg aan en voor je het weet zijn er mensen die je verwelkomen en voel je het enthousiasme en de kracht die van al die mensen samen uitgaat.”

Aafke vond het een bijzondere maar ook een hele heftige week. Door alle verhalen en ontmoetingen werd ze met haar neus op de feiten gedrukt dat het leven niet vanzelfsprekend is. De gezamenlijke bijeenkomsten die in de koersweek in Frankrijk worden gehouden, hebben diepe indruk op haar gemaakt. Aafke: “Tijdens de bijeenkomsten wordt niet alleen algemene informatie gegeven over het programma maar worden ook ervaringsverhalen verteld. Ook komen onderzoekers vertellen over het onderzoek dat zij uit kunnen voeren met het geld van Alpe d’HuZes. Je hoort dan direct wat er met het geld gedaan is en wat er nog gaat gebeuren. Door de verhalen van mensen die direct geconfronteerd zijn met kanker voel je des te meer hoe belangrijk is dat er veel geld beschikbaar komt. Want uiteindelijk zijn we daarom met zijn allen daar, om veel geld bij elkaar te fietsen en te lopen.”

Wat Aafke het meeste heeft getroffen is de saamhorigheid. Duizenden mensen zijn op de Alpe d’Huez bijeen allemaal met hetzelfde doel. Aafke: “Het maakt niet uit wie je bent, wat je doet of waar je vandaan komt; op de berg is iedereen gelijk. Dat geldt ook voor de grote groep BIG Challengers. In Nederland kun je nog wel eens hebben dat er discussie is in de agrarische sector hoe je bepaalde dingen moet aanpakken. Maar niet op de berg. Daar maakt het niet uit of je kippenboer of varkensboer bent, of je een biologisch of regulier bedrijf hebt of wat dan ook. Nee, daar zijn we eensgezind en iedereen zet zich enthousiast in. En dan kunnen we op het eind zo’n grote som geld overhandigen aan KWF.”

Over een paar dagen begint Aafke aan haar uitdaging: vier keer de Alpe d’Huez fietsen. Het streefbedrag dat zij daar mee op wilde halen bedroeg 5.000 euro. Maar inmiddels heeft ze al meer dan 8.500 euro op de teller staan. Hoe heeft ze dat voor elkaar gekregen? Aafke: “Ik ben al in de zomervakantie begonnen met het zoeken van sponsors. Ik heb op beurzen en op markten gestaan om uitleg te geven over Alpe d’HuZes, t-shirts te verkopen en geld op te halen. Ik heb drie keer in de oogst-dankvieringen mijn woordje mogen doen en een collecte mogen houden. Ik heb zo veel enthousiaste reacties en gulle bijdragen gekregen van mensen uit het dorp, klasgenoten, leraren en zoveel anderen. Dat is echt super.”

Inzet, saamhorigheid en gelijkwaardigheid: Alpe d’HuZes haalt het beste in iedereen naar boven. Succes Aafke: je bent een topper!