Doneer hier tegen kanker

Zoek een team of fietser

Tussenstanden
Gedoneerd € 1.045.446,00
Aantal teams 38
Aantal deelnemers 332

Motivatie deelnemers

Mark de Brouwer (2020): "Volgend jaar ben ik hier weer"

Eén keer eerder begon Mark de Brouwer uit Spoordonk aan de beklimming van de Alpe d’Huez. Door hevig onweer kon hij zijn klim niet afmaken. Als het aan Mark ligt gaat daar dit jaar verandering in komen. Helaas is dat zojuist afgeblazen vanwege de coronacrisis. Maar Mark gaat de top bereiken; dat staat vast.

De 18-jarige Mark is in opleiding voor monteur mobiele werktuigen. Vier dagen in de week werkt hij en één dag in de week zit hij in de schoolbanken. Op zaterdag en vaak ook op zondag is hij op het voetbalveld te vinden. Maar met Alpe d’HuZes in het vooruitzicht zal zijn voetbaltenue vaker plaats moeten maken voor zijn wielerkleding.
Mark was al eens eerder op de Alpe: “In 2014 heeft ons pap met BIG Challenge, agri & food against cancer, de Alpe d’HuZes gefietst en ons mam heeft hem dat jaar gelopen. Ze vonden het toen zo’n mooie bijzondere week dat ze dat ook een keer samen met mijn zus Anne en mij mee wilden maken. Drie jaar later, in 2017, waren we met zijn vieren op de Alpe. Ons pap is werkzaam in de pluimveesector en hij was dat jaar teamcaptain van het team van Ter Heerdt. Mijn moeder, mijn zusje Anne en ik waren erbij. We hadden zo’n mooie week; het saamhorigheidsgevoel, de motivatiebijeenkomst, alles erom heen……...ik vond het heel mooi.
De laatste klim, de saamhorigheidsklim, fietste ik mee omhoog. Halverwege de klim brak er een flink noodweer los en werd de koers gestaakt. Maar tijdens dat eerste deel van de klim wist ik het al: volgend jaar ben ik hier weer, maar dan als deelnemer.” 

Lees hier zijn hele verhaal

 

 

Jos Litjens (2019): “Nu kan ik iets doen, nu kan ik onmacht omzetten in kracht”

Het is niet het eerste keer dat Jos Litjens tijdens de Alpe d’HuZes week erbij is. Vorig jaar stond hij als toeschouwer aan de kant om zijn jongste dochter Milou aan te moedigen die als deelneemster van het Boerendochterteam van BIG Challenge de strijd met de Alp aanging. “Het was een heel bijzondere week die me ontzettend heeft geraakt. Dat mensen die zo diep zijn gegaan in hun ziekteproces in die week weer zo diep gaan om boven aan die berg komen. Met tranen in mijn ogen heb ik aan de kant gestaan. Ook de saamhorigheidsklim van BIG Challenge heeft diepe indruk op me gemaakt. Het leek wel een groene rups die de berg op kwam. En ik wist dat ook mijn dochter daartussen liep. Ik was apetrots op Milou.”

Melkveehouders in actie
In de week op Alpe d’Huez valt het Jos op dat de melkveehouderij niet met een team is vertegenwoordigd. De grote groep BIG Challengers bestaat uit onder meer uit varkenshouders, pluimveehouders en toeleveranciers maar nagenoeg niet uit melkveehouders. Dat moet veranderen, vindt Jos. Tijdens een vergadering bij Friesland Campina lanceert hij het idee om met een grote groep melkveehouders met BIG Challenge deel te nemen aan Alpe d’HuZes. Alhoewel zijn idee hem een luid applaus oplevert, komt een groot melkveehoudersteam niet van de grond.  Het BIG Challengeteam Cows are cool bestaat uit vier melkveehouders. “We hadden graag een groot team op de been gebracht, maar nu dat niet zo is gaan we de klus gewoon met zijn vieren klaren. Als agrariërs staan we wel vaker voor onmogelijke opgaves: regelgeving, het klimaat, de mening en bemoeienis van Jan en alleman en zo nog meer. De uitdaging om zo veel mogelijk geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker is even iets anders, maar ook dat gaat ons lukken.”

Lees hier zijn hele verhaal
 

 

Monique van Loon: 'Als ik iets kan doen, dan zeg het maar'

Monique van Loon is al jarenlang een gewaardeerd lid van de PR-commissie van BIG Challenge. Veel BIG Challengers zullen haar kennen. Op de berg is ze altijd druk in de weer: een interview hier, een twitterbericht daar, even nog snel een perscontact regelen en zorgen dat de dagelijkse blogs online komen te staan. Wat is haar motivatie voor haar enthousiaste inzet voor BIG Challenge? Om dat te weten te komen gaan we terug naar 2011. In dat jaar woont Moniques man Antoine een lezing bij van medeoprichter van Alpe d’HuZes Coen van Veenendaal. Antoine is geraakt door de kracht van het verhaal. Het is een verhaal dat hem nooit meer los zal laten.
In 2012 zet Antoine, die op dat moment werkt bij Hendrix UTD,  zijn enthousiasme om in daden. Een team van Hendrix UTD gaat met BIG Challenge de berg trotseren om zo veel mogelijk geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker. Antoine is van de partij.

PR werk
Monique leeft mee met Antoine en zijn teamleden. Er wordt samen gefietst, actie gevoerd en er wordt een hechte band gesmeed. BIG Challenge blijkt wel een helpend handje te kunnen gebruiken bij de PR-activiteiten. “Als ik iets kan doen, dan zeg het maar”, laat Monique weten. Dat aanbod vormt het startpunt van Moniques betrokkenheid in de PR-commissie. Vele interviews, verhalen, persberichten, het BIG Challenge boek, blogs en zo nog meer zullen volgen. Het hele gezin van Loon gaat mee naar de Alp. Ze zijn er bij en niet alleen om Antoine aan te moedigen maar starten de T-shirt-verkoop op de berg en verrichten diverse vrijwilligerstaken.  

Inmiddels bestaat de PR-commissie van BIG Challenge uit 9 mensen. “We zijn een mooi team. De een pikt dit op, de ander dat. Zo vullen we elkaar aan en bereiken we samen dat BIG Challenge steeds meer op de kaart komt te staan. Dit allemaal in het belang van dat ene doel: geld ophalen voor KWF.”

Lees hier haar hele verhaal

Leon en Monique van der Velden (2019): “Het blijft een fantastische ervaring”

Meedoen met BIG Challenge en Alpe d’HuZes is voor Leon (43) niet nieuw; de varkenshouder en zijn vrouw Monique zijn sinds 2011 al vier keer naar Frankrijk afgereisd waar ze de berg zowel hebben gefietst als hardgelopen. Ook hebben ze ter ondersteuning van het evenement altijd ter plaatse vrijwilligerswerk voor BIG Challenge gedaan. “In 2011 kende ik niemand met kanker”, vertelt Leon. “Het was voor mij vooral een sportieve prestatie en goed voor het imago van de varkenssector.” Ondanks dat ze geen persoonlijk verhaal hadden, maakte de saamhorigheid en bijzondere sfeer op en rondom de berg veel los en greep de ondernemer voor het leven. “Het blijft een fantastisch ervaring. Je kunt het niet uitleggen als je er niet bent geweest.”

Ook Monique is sinds die tijd besmet door het Alpe d’HuZes- en BIG Challenge-virus. Maar waar ze vorige edities geen mensen in hun omgeving hadden met kanker, is dat in 2019 helaas wel het geval. “Mijn vader heeft sinds vorig jaar longkanker. Daardoor zal het dit jaar nog meer een bijzondere ervaring zijn.” Toen ze werden gevraagd om dit jaar weer mee te doen, hebben ze niet lang hoeven twijfelen. “Maar we wilden het wel samen doen. Leon gaat fietsen, ik zorg voor de activiteiten om geld binnen te krijgen. Hij vindt fietsen leuk, ik organiseren.”

Lees hier hun hele verhaal

Ilona van Leeuwen (2019) doet voor het eerst mee: "De knop moet om"

Ilona van Leeuwen uit Helden was al eerder van de partij met BIG Challenge bij Alpe d’HuZes; als verzorger, vrijwilliger en als deelnemer aan Alpe d’HuZus. Dit jaar staat haar een nieuwe uitdaging te wachten: met BIG Challenge mee doen aan Alpe d’HuZes en drie keer fietsend de berg trotseren. Ilona is gedreven van deze uitdaging een succes te maken.  Een gedrevenheid die voorkomt uit een bijzondere motivatie.

Farmers against cancer
In 2017 is Ilona voor het eerst op de alp. Haar man Jos werkt al meer dan 20 jaar als bedrijfsleider bij pluimveebedrijf Frans van den Boomen. Jos fietst dat jaar met BIG Challenge, farmers against cancer, de Alpe d’HuZes ter nagedachtenis van zijn aan kanker overleden moeder en zijn collega en vriend Gerard.  “Ik ging mee als verzorger van Jos. Ik ben verpleegkundige en werkte ook als vrijwilliger als EHBO’er in het oppeppunt. Ik voelde me heel erg happy die week daar op de berg. De saamhorigheid is groot. Je mag er zijn wie je bent.  Het was voor mij ook een week van bezinning. Het is er hartstikke druk, er zijn heel veel mensen en toch voel je een enorme rust.”

Lees hier haar hele verhaal

Gosse Smid (2018): “Een kippenvelmoment zonder weerga”

Alpe d’HuZes 2018 wordt niet alleen een jubileumjaar voor BIG Challenge. Ook Gosse Smid uit Zetten reist dit jaar samen met zijn partner Jannemieke Termeer voor de tiende keer af naar de legendarische Alp. Wat heeft hij meegemaakt in die tien jaar en wat drijft hem om zich al die jaren als vrijwilliger voor Alpe d’HuZes en BIG Challenge in te zetten?

Gosse Smid is sinds jaar en dag werkzaam bij Elanco, een wereldwijd innovatief bedrijf gericht op diergezondheid. Zo’n twintig jaar geleden kwam ook Herman Houweling, oprichter van BIG Challenge, bij Elanco werken. Het bleef niet bij collega’s zijn, Gosse en Herman werden vrienden. Die vriendschap bleef bestaan toen Herman na een tiental jaar afscheid nam van Elanco en bij de Heus diervoeders ging werken. “Herman was nog maar een paar maanden werkzaam bij de Heus toen hij de diagnose darmkanker kreeg. Herman werd geopereerd en kreeg chemo’s. Die chemo’s waren zwaar maar zijn vooruitzichten waren goed. Tot dat ene moment. Ik weet nog precies waar ik was, waar ik stond en wat ik aan het doen was toen Herman belde: “Gosse, ik word niet meer beter.” Jeetje wat hakte dat er in.”
Lees hier zijn hele verhaal

Milou Litjens (2018): "In het bijzonder ons mam en mijn tante neem ik mee naar de top"

Bij de 10e BIG Challenge-editie zal ook de 25-jarige Milou Litjens met het Boerendochters-team de strijd met de Alpe aangaan. De voorbereiding hierop heeft Milou niet alleen een flink aantal donaties opgeleverd, maar heeft ook de liefde in haar leven gebracht. 

In 2016 neemt een van de dorpsgenoten van Milou met BIG Challenge deel aan Alpe d’HuZes. De leden van de joekskapel uit Geijsteren, waaronder Milou, besluiten om hem aan te gaan moedigen op de berg.
Op woensdag arriveren ze in Alpe d’Huez om op de koersdag de hele dag muziek te maken. “Het was koud die dag op de berg, maar het werd een mooie dag. Het mooiste moest toen echter nog komen.
Op donderdagavond speelden we in de tent. Ik stond op de tafel, overzag alles en iedereen en legde het laatste beetje dat ik nog in me had in mijn trompetmuziek. We speelden ‘Zij gelooft in mij’. Het was echt niet loepzuiver, maar wat er gebeurde was zo bijzonder. Ik kan er geen woorden aan geven, kippenvel was het.” Als ze op vrijdag terug naar huis rijden, weet Milou dat zij een van de komende jaren weer op de Alpe zal zijn. Dat zal dan niet als lid van de joekskapel zijn, maar als deelnemer.                       Lees hier haar hele verhaal 

Angelique van Loon (2018): "Niet drie, maar vier keer is scheepsrecht."

Al drie keer was ze er bij, maar niet eerder ging de 21-jarige Angelique van Loon fietsend de Alpe d'Huez op. De vierde keer gaat het er van komen. Met het boerendochtersteam van BIG Challenge, farmers against cancer, gaat ze op 7 juni de strijd aan: vier keer de berg op om zoveel mogelijk geld bij elkaar te fietsen.

In 2012 is Angelique er voor het eerst bij. “Ons pap fietste dat jaar met BIG Challenge de Alpe d‘HuZes en ik ging samen met mijn moeder, broers en zus mee om hem aan te moedigen. Vooraf had ik niet echt een idee wat ik me van die week moest voorstellen. Maar vanaf het moment dat ik op de berg kwam, was het een en al saamhorigheid. Heel bijzonder vond ik dat. Het werd een supermooie week waarin ik veel mooie mensen heb ontmoet, mooie gesprekken heb gevoerd en vrienden heb gemaakt. Ook was ik als vrijwilliger werkzaam. Samen met Chantal Reichert, die een goede vriendin van me is geworden, heb ik dat jaar heel wat shirts verkocht.” 
Lees hier haar hele verhaal

Mike Frijters (2018): “Ik ga mij keihard inzetten voor de strijd tegen kanker”

Wat een kanjer. Een jaar geleden had Mike Frijters, lid van het Veehouderijteam van BIG Challenge er net zijn 8e chemo op zitten. Nu is hij volop in actie om op 7 juni tegen de Alpe d’Huez op te fietsen voor Alpe d’HuZes/KWF.

Kans om de Staatloterij te winnen is groter
Dinsdag 5 juni 2018 was Mike een van de sprekers tijdens de motivatie-bijeenkomst. "Donderdag fiets ik de Alpe op, de dag waarop ik precies veertien maanden schoon van kanker ben. Veertien maanden tussen hoe ik er toen uitzag en er momenteel uitzie. Een jaar van uitersten met pieken en dalen. De spanning van onderzoeken, het wachten, doelen stellen, stapjes vooruit, de pijn, het verdriet en de vreugde. Ik besef nog steeds iedere dag dat ik ontzettend veel geluk heb dat ik er nog mag zijn.”

Mike kreeg in 2016 precies op zijn 39e verjaardag de diagnose lymfeklierkanker, nadat hij met veel pijnklachten door de huisarts naar het ziekenhuis was doorgestuurd.
Lees hier zijn hele verhaal

Lex Houweling (2018): Tien jaar BIG Challenge. Zo vader, zo zoon

Net zestien jaar is Lex Houweling ten tijde van zijn eerste deelname aan Alpe d’HuZes. Samen met zijn vader Herman komt hij in 2009, de eerste editie van BIG Challenge, de finish van de legendarische alp over. Bij de tiende BIG Challenge editie, in juni van dit jaar, zal hij weer aan de start staan: nu niet alleen als zoon van en als deelnemer maar ook als teamcaptain én bestuurslid van BIG Challenge.

Herman Houweling is 45 jaar als hij in 2007 darmkanker krijgt. Zijn zoon Lex is dan dertien jaar. In eerste instantie ziet het er best goed uit maar anderhalf jaar later krijgt Herman de boodschap dat hij niet meer zal genezen. “Ik heb het slechtste lootje getrokken”, is zijn reactie als hij die boodschap krijgt.

Als verkoper van vaccins en mengvoeders voor de varkenshouderij is Herman nauw bij de agrarische sector betrokken. In Mathee Kamp van het agrarisch communicatieadviesbureau Imagro vindt hij een gedreven en enthousiaste partner die met hem het plan uitwerkt. Hun samenwerking slaagt: BIG Challenge ziet in 2009 het levenslicht.
Lees hier het hele verhaal

Bastiaan van Eck (2018): "Dat kwam als een mokerslag binnen"

Samen met zijn zus Jantine en zwager Arie van Zandwijk doet Bastiaan van Eck mee aan de Alpe d'Huzes. Bastiaan, Jantine en Arie zijn lid van het BIG Challenge-team De Heus 2. In juni wil hij de bekende berg in de Franse Alpen lopend bedwingen. Twee keer.

Het is een behoorlijke stukje lopen. Vijftien kilometer. En dus moet Bastiaan van Eck flink aan de bak. In één dag dertig kilometer omhoog lopen. Zelf acht hij het haalbaar.
Lees hier zijn hele verhaal

Henriëtte van Gorp (2018): "Passie voor fietsen en de agrarische sector"

Bij Coppens Diervoeding is het al een aantal jaar onderwerp van gesprek: “We zouden eigenlijk eens met BIG Challenge mee moeten doen met Alpe d’HuZes.” Na jaren van praten, wordt 2018 een jaar van doen. Coppens Diervoeding gaat de Alpe d’HuZes op! 

“Jet, doe je ook mee?”, wordt gevraagd aan de vijftigjarige Henriëtte van Gorp. “Ik ben al 30 jaar werkzaam bij Coppens en heb als medewerker verkoop binnendienst de leukste baan van het hele bedrijf”, vertelt Henriëtte: “Maar meedoen met Alpe d’HuZes? Daar heb ik echt wel even over getwijfeld. Fietsen is dan wel mijn passie, maar ik heb niet meer hoogtemeters in mijn benen dan die van de fietsbrug in Tilburg. Zou die beklimming van de Alp d’Huez mij dan wel gaan lukken?”
Lees hier haar hele verhaal

 

Rafke Heuvelmans (2017): “Ik denk dat het wel gaat lukken”

Rafke Heuvelmans is acht jaar als haar moeder Chantal borstkanker krijgt. Daar blijft het niet bij. Ruim een jaar later krijgt haar moeder schildklierkanker en weer een jaar later blijkt de borstkanker uitgezaaid te zijn. 
Klap na klap krijgen Chantal en haar man Frans zo te verwerken. Naast al het verdriet en onzekerheid komt er een enorme kracht in hen naar boven om het leven aan te gaan en ten volle te beleven. Hoe kijkt de nu twaalfjarige Rafke terug op die periode? 
Rafke: “Er veranderde niet echt iets. Wel dat mama altijd moe was en daardoor niet veel meer kon doen. Wat ik niet leuk vond, was toen ze geen haren meer had. Ze had een hoofddoekje op en als we dan in de stad liepen, keek iedereen om. Ik heb in de klas verteld dat mama kanker had en toen werden ze heel erg stil. Ze vonden dat allemaal heel erg voor mij.”
Lees hier haar hele verhaal

Aafke Claessens (2017): "Op de berg is iedereen gelijk"

Op 1 juni staat Aafke Claessens uit Ysselsteyn aan de start van haar eerste Alpe d’HuZes als deelnemer van BIG Challenge. “Ik ben er klaar voor, maar vind het spannend”, vertelt de negentienjarige HAS-student: “Ik weet hoe lang en hoe steil die berg is.” In 2015 was Aafke voor het eerst op de Alp. Haar vader en moeder fietsten dat jaar ter nagedachtenis van een goede vriendin die eerder aan kanker overleed. Als Limburgse pluimveehouders fietsten vader John en moeder Marian Claessens mee met BIG Challenge, farmers against cancer. Aafke ging als supporter en vrijwilliger mee en is vanaf dat moment besmet met het Alpe d’HuZes-virus, zoals ze het zelf noemt. ...... Lees hier haar hele verhaal

Hessel Bouma (2017): "Een goede basisconditie en bezig blijven" 

Hij is bijna 77 jaar als hij 1 juni weer aan de start van Alpe d’HuZes staat. Daarmee is Hessel Bouma uit Friesland de oudste BIG Challenger van dit jaar. Zijn geheim: een goede basisconditie en bezig blijven.
Het is niet de eerste keer dat voormalig pluimveehouder Hessel Bouma aan de start van Alpe d’HuZes verschijnt. In 2015 was hij er ook bij. Hessel Bouma: “Ik vroeg destijds vleeskuikenhouder Bart Janssen lid te worden van het bestuur van de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders. Bart Janssen, die ook teamcaptain was van een van de BIG Challenge-teams, antwoordde me dat hij dat ging doen op voorwaarde dat ik Alpe d’HuZes ging fietsen. Zo gezegd, zo gedaan. Bart werd bestuurder van het NOP en ik ging de berg op.”

Hessel  had ook een zeer persoonlijke motivatie om zich in te zetten in de strijd tegen kanker.  ..... Lees hier zijn hele verhaal

 

Jannemieke Termeer (2017): "Ik ga een berg beklimmen"

Jannemieke is fotograaf van beroep, heeft fotografie als hobby en als vrijwilligerswerk doet ze ook iets dat te maken heeft met fotografie. Jannemieke zonder fototoestel is dan ook net zo iets als Picasso zonder penseel. Maar kijk niet raar op als je haar dit jaar toch in een andere gedaante tegenkomt. 

In 2009 komt Jannemieke via haar goede vriend Herman Houweling in contact met Alpe d’HuZes. Herman, de initiatiefnemer van BIG Challenge, heeft het plan Alpe d’HuZes te gaan fietsen. Jannemieke en haar partner Gosse gaan met Herman en zijn gezin mee naar Frankrijk. Jannemieke: “Herman had darmkanker maar slaagde er dat jaar toch in twee keer de Alpe op te fietsen. Met een grijns op zijn gezicht, met tranen in de ogen en genietend reed hij naar boven. Gosse reed met de motor naast hem en ik zat achterop met mijn camera en legde dat prachtige beeld vast.” 

Lees hier haar hele verhaal

Brazilianen overweldigd door Alpe d’HuZes

“Door de kou en de inspanning voelde ik mijn handen en mijn lichaam niet meer. Alles was verkrampt, maar wat was het mooi om mee te maken,” zo beschrijft Gabriel Sulla Teixeira zijn ervaring met Alpe d’HuZes. Gabriel is Braziliaan en maakte in 2016 samen met collega Gilberto Meira Lago deel uit van het Vencomatic – BIG Challenge team. 

Vencomatic ondersteunt het doel van BIG Challenge van harte met de inzet van een eigen team. Naast de steun voor de strijd tegen kanker ervaart het bedrijf ook dat die deelname voor een verbroedering tussen het personeel van de verschillende bedrijfsonderdelen van de groep zorgt. Die verbroedering kreeg vorig jaar een extra dimensie door de deelname van twee Braziliaanse collega’s, zo zegt Vencomatic CEO en Big Challenge Teamcaptain Theo Hoen. De ervaring van toen is reden voor hem om dit jaar weer twee Brazilianen en een Italiaanse collega te laten deelnemen...... Lees verder

Corrie van Leerzem en Jesse Crusio (2017): "Waarom wij meedoen?"

BIG Challenge-deelnemers Corrie van Leerzem en haar vriend Jesse Crusio gaan dit jaar lopend de Alpe d'Huez bedwingen. Corrie, team Boerendochters en Jesse, team Boerenjongens, komen beiden uit Bergen op Zoom en wonen tegenwoordig in Roosendaal. Beiden hebben zo hun redenen om mee te doen. Corrie: "Ik ben vorig jaar juni een zeer goede vriend verloren aan teelbalkanker op 25-jarige leeftijd. Daarnaast hebben we dit jaar januari afscheid moeten nemen van mijn schoonmoeder die aan alvleesklierkanker leed. Dit ook op een veel te jonge leeftijd van 50 jaar. Doordat die vreselijke ziekte opeens zo dichtbij is gekomen, voelden wij ons geroepen om ons in te zetten voor de strijd tegen deze verschrikkelijke ziekte."
Zuidwest TV zocht het tweetal op en liet hen vertellen wat BIG Challenge is, waarom ze meedoen, wat hun doelen zijn en hoe er gesponserd kan worden. Hun verhaal vindt je hier.

Ton van Welie (2017): "Een cadeau voor het leven" 

Na twee jaar de Alpe d’HuZes te hebben gefietst staat het besluit van Ton van Welie vast. Het derde jaar (2017) zal hij als teamcaptain van de Boerenjongens langs de lijn staan. Maar dan slaat het noodlot toe en veranderen zijn plannen. 

Ton van Welie, zit in het derde jaar van zijn studie aan de HAS Hogeschool in Den Bosch als hij hoort dat er deelnemers worden gezocht voor Alpe d’HuZes. “Ze mogen me altijd bellen”, is de reactie van de toen 20-jarige Ton. Dat antwoord vormt de start van een sterke verbondenheid met BIG Challenge, want dat Ton aan Alpe d’HuZes deelneemt met BIG Challenge is uitgemaakte zaak. De passie voor de agrarische sector is hem met de paplepel ingegeven. Ton is gemotiveerd om zoveel mogelijk geld bijeen te fietsen. Lees verder

Wiebe van der Sluis: "Waarom BIG Challenge"

Zou je iets binnen BIG Challenge willen doen? Die vraag werd mij vijf jaar geleden gesteld. Mijn hart zei ja, maar het verstand hield me tegen. Toch liet het verzoek me niet los. Geboren op de boerderij en na een heel leven werken binnen de agrarische wereld maakt dat er een sterke band is met het doel van BIG Challenge. Even zo sterk is de betrokkenheid bij het andere doel van BIG Challenge: de strijd tegen kanker. Zelf heb ik op allerlei manieren met deze verschrikkelijke ziekte te maken gehad en heb er nog steeds mee te maken. Ruim twaalf jaar geleden heb ik mijn schoonmoeder aan kanker verloren, een jaar later mijn schoonvader. We hebben hem ten grave gedragen net nadat bij mij prostaatkanker werd vastgesteld. De diagnose prostaatkanker kwam hard aan en de onzekerheid was groot. Zijn er uitzaaiingen of niet? Na 39 bestralingen en een half jaar hormoonpillen slikken was er weer hoop op leven........ Lees verder

Ellen en Geneviève (2017): Samen sterk voor BIG Challenge

Zo’n twintig jaar geleden kwamen ze elkaar voor het eerst tegen in de wachtkamer van de verloskundige, allebei in verwachting van hun eerste kind. Dat was het begin van een hechte vriendschap waarin voor elkaar klaar staan een vanzelfsprekendheid werd. Maar dat ze elkaar bij zouden gaan staan in de strijd tegen kanker, dat hadden Ellen en Geneviève toen niet kunnen bedenken.

Ellen: “In het voorjaar van 2011 werd bij mij borstkanker geconstateerd. Dat was een enorme slag, maar wat was ik blij dat er geen uitzaaiingen werden gevonden.” Een  lang behandeltraject met operatie, bestralingen, chemo en een hormoonkuur volgt. Geneviève: “Op vrijdag na de chemo was ik altijd bij Ellen in huis. Ellen was zo ziek. Ik was blij dat ik iets voor haar kon doen maar toch heb ik me toen vaak machteloos gevoeld.” ... Lees verder

Mieke van de Pas (2017): “Een uitdaging om naar uit te kijken, zo kon ik weer vooruit kijken.”

In de serie ‘Bijzonder’, geschreven voor de website van Alpe d’HuZes, komen regelmatig deelnemers aan het woord. Dit keer Mieke van der Pas, lid van het BIG Challenge-team. Zij is momenteel in behandeling voor borstkanker en gaat de berg oprennen.

“Afgelopen augustus heb ik de borstkanker ontdekt. Op zo’n moment heb je helemaal geen tijd om na te denken. De draaimolen draait.” Ruim een week later begon Mieke al aan haar eerste chemo en twee maanden later, in oktober, belandde ze mentaal in een diep dal. “De wereld om je heen gaat door, terwijl jij stil staat. Of zelfs achteruit gaat. Er zijn zoveel mensen om me heen die me graag willen helpen, maar niemand kan iets doen”, legt ze uit. “Ik moet hier zelf doorheen en dat voelt eenzaam.".... Lees verder

Harriet Middendorp (2017): "Die sfeer van Alpe d'HuZes moet je beleven."

'lk kan wel duizend verschillende soorten motivaties opschrijven', stelt Harriët Middendorp (45) uit het Drentse Foxwolde over haar reden om mee te doen aan BIG Challenge. Zij heeft voor haarzelf als doel gesteld dat zij tijdens Alpe d'HuZes de Alpe d'Huez vier keer met de fiets wil bedwingen.

Elke dag hoor je wel over iemancl die kanker heeft', zegt Middendorp. Onlangs is een buurvrouw eraan overleden en een andere buurvrouw zit midden in een lijdensweg. Ik wilde daarom iets positiefs schrijven.
Ik heb een goede vriend die na een lange ziekteperiode weer helemaal genezen is verklaard. Het is zo'n fijne vent, ik sport altijd samen met hem. Voor hetzelfde geld was hij er niet meer en nu kan hij weer werken en sporten. Hij heeft het overleefd. ... Lees verder 

Dianne Souny over Alpe d'HuZes 2017: "Dat zal, ga, wil en moet ik doen"

Alpe d’HuZes is een actie, waarbij deelnemers hardlopend, wandelend of fietsend onder het motto 'opgeven is geen optie' op één dag de legendarische Alpe d’Huez beklimmen om zoveel mogelijk geld in te zamelen in de strijd tegen kanker.
Dianne vertelt: ‘Het goede doel Alpe d’HuZes ken ik al langer, ik was echter in de veronderstelling dat men alleen fietsend kan deelnemen. Vlak voor de kerst kwam ik erachter dat men ook lopend de berg kan bedwingen. Toen ik dat zag heb ik geen minuut getwijfeld: Dit zal, ga, wil en moet ik doen !.
Ik heb van heel dichtbij meegemaakt wat kanker teweeg kan brengen. In 2015 overleden zowel mijn moeder (borstkanker) als beste vriendin (hersentumor) aan deze onmenselijke ziekte..... Lees verder

BIG Challenge 23 Agrifac beklimt als eerste loonwerkteam de Alpe d'HuZes (2017)

Door toenemend specialisme van machines en stijgende kosten van investeringen besloten Timmermans Agri Service BV en Gebr. Reintjes BV in 2011 meer te gaan samenwerken. Harm Timmermans en Frank Reintjes komen uit hetzelfde dorp, waar ze elkaar ook tijdens privé activiteiten spreken. En beiden willen ook wel eens wat anders dan werken.
Ze zijn sportief aangelegd; Harm houdt van hardlopen en Frank van fietsen. Zo kwamen ze bij een mountainbike club, de Bikers, terecht. Na elke fietstocht was er volgens hun verhalen geen berg te hoog en een nieuwe uitdaging werd geboren…. Lees verder

Betsie Liefting (2017): "Dit geeft ons de kans er wat aan te doen "

Bijna 200 fietsers en (hard)lopers uit de agrarische sector beklimmen op 31 mei en 1 juni 2017 zo vaak mogelijk de Alpe d’Huez tijdens Alpe d’HuZes. Dat doen ze onder de paraplu van BIG Challenge, farmers against cancer, ofte wel boeren tegen kanker. BIG Challenge draagt financieel een grote steen bij aan het doel van Alpe d’HuZes: geld inzamelen voor onderzoek naar kanker. En BIG Challenge maakt veel los, merkt deelnemer en LTO Noord-lid Betsie Liefting uit Nijkerk. 
‘Ik ben best beduusd van alle reacties die ik krijg’, zegt varkenshoudster Betsie Liefting (55) uit Nijkerk, die samen met haar man Evert (54) tijdens Alpe d’HuZes zich als vrijwilliger inzet en daarnaast de pittige berg één keer omhoog wandelt. Dan bedoelt ze niet alleen reacties in de trant van ‘goed dat je mee doet’, maar vooral alle goodwill die ze spontaan krijgt
Lees verder ....

Will de Brouwer (2017): "Een heel bijzonder jaar voor mij"

Team BIG Challenge Ter Heerdt neemt in 2017 voor het eerst deel aan Alpe d'HuZes. Teamcaptain Will de Brouwer vertelt openhartig waarom hij voor de tweede keer mee gaat doen aan!
Ook nodigt Will iedereen uit om de activiteiten van team Ter Heerdt via hun FB-pagina te volgen. Collega's, partners, opfokkers en vermeerderaars doen mee. Hierdoor hebben we maar liefst twee teams die de strijd tegen kanker aan gaan.

Ons hoofddoel is om zoveel mogelijk geld op te halen voor BIG Challenge/Alpe d'HuZes. Dit geld is heel hard nodig om meer onderzoek te doen naar kanker. Wij als Ter Heerdt willen hier graag ons steentje aan bijdragen.
Wat zou het mooi zijn als we een bijdrage kunnen leveren aan een project, zodat er niemand meer dood hoeft te gaan aan kanker maar dat het een chronische ziekte wordt!  .... Lees verder ...

Jessica Verhoeven-van Boxtel: "Alpe d’Huzes, 1 juni 2017, mijn doel!"

Een gewone vrijdagavond, lekker even douchen en dan met mijn gezinnetje op de bank. Drukke week gehad, dus lekker even niks. Goh, wat voel ik nou? Een knobbeltje links onder in mijn linker borst. Toen ik 19 jaar was heb ik een goedaardig knobbeltje laten verwijderen uit mijn rechterborst. Maandag wel even naar de huisarts en vragen om een verwijzing naar het ziekenhuis, maar het zal wel niets zijn, toch?
Maandag naar de huisarts en dezelfde middag kan ik nog terecht voor een mammografie en echografie. Gek genoeg vond ik het fijn dat Twan, mijn man, meeging. Samen wachten op de foto en bij het maken van de echo was het ons direct duidelijk dat er teveel twijfel was. De verpleegkundige zag de spanning van ons afdruipen en ze deed haar uiterste best om ons voor de dinsdag nog te plannen voor de punctie. .......Lees hier het hele verhaal

Iveke van Gerven (2016): "Ik fiets Alpe d'Huzes voor de toekomst"
door Janneke Scheepers

Als ik iemand ken die niet klein te krijgen is, dan is het Iveke van Gerven. Ze is grappig, stoer, lief en beresterk. Maar vooral is ze onwrikbaar positief. Dat vind ik heel bijzonder, want Iveke heeft heftige dingen meegemaakt. Kanker heeft haar en haar familie hard geraakt. Toch is niemand zo veerkrachtig als zij. Volgende week beklimt ze vijf keer de Alpe d’Huez als team captain van Bike2Fight. 

Waarom doe je mee aan Alpe d’HuZes?
Als kind heb ik twee keer een tumor gehad achter mijn rechteroog. Na vele operaties, 22 loodzware chemo’s en 30 bestralingen ben ik gelukkig genezen van kanker. Wel is mijn oog beschadigd en ben ik het zicht aan die kant kwijtgeraakt. Later overleed mijn moeder op 49-jarige leeftijd aan longkanker, mijn vader overleed twee jaar later aan dezelfde ziekte.
Tijdens hun ziekte besefte ik pas hoe mijn ouders zich gevoeld moeten hebben toen ik ziek was. Het gevoel van machteloosheid is verschrikkelijk. Door Alpe d’HuZes heb ik toch het idee dat ik iets doe.

Lees verder

Arjan van der Meijden (2016): "Ja, VROEGER wel ...!"

Mijn zus (41) is eind mei 2014 naar haar huisarts gegaan want al enige tijd had zij al last van haar heup. Omdat fysiotherapie niet hielp heeft zij foto’s laten maken. Direct is ze terug geroepen bij de huisarts die haar vertelde dat het om uitzaaiing van borstkanker ging. In het ziekenhuis is zij vooraf aan de scan met een echo onderzocht. Beoordeeld is dat een scan niet meer nodig was. Geen enkele operatie of bestraling heeft nog zin. Momenteel heeft zij enkel nog levensverlengende medicatie. 

Dit bericht is voor mij de reden geweest om mij direct aan te melden als vrijwilliger voor de Alpe d HuZes die al snel werd gehouden. Dankzij de inzet van een vriend stond ik al een week later in Frankrijk op de Alpe d Hues.

Lees verder

Jan Ebskamp (2015): “Centen zijn binnen, fietsen gaat niet”

Jan Ebskamp (53) uit Groot-Ammers is lid van het ForFarmers-team van BIG Challenge en pechvogel. Hier zijn verhaal.

In 2008 waren we per toeval met de wielerclub hier in Alpe d’Huez. Ieder jaar gaan we met de club de eerste week van juni ergens naar toe. Bij aankomst zagen we de legertent staan onderaan bij de rotonde en vroegen ons af wat er te doen was. De bevlogenheid en passie die ik die week zag vond ik zo bijzonder, dat ik hier absoluut weer terug wilde komen.

Kanker is iets wat door je hele leven heen loopt. Kanker is van iedereen. Ongeacht of het je klasgenoot is van 13 jaar, de vader van een vriendje of mijn tante van 46. Het is mensonterend, het treft me elke keer weer. Ik zie kanker als een weeffoutje waardoor de celdeling niet goed plaatsvindt. Als er de mogelijkheid is om dit te herstellen buiten bestraling en/of chemo om zou dit fantastisch zijn. 

Lees verder

 

Sierd en Annalies Dolstra (2015): "Meer dan een sportieve uitdaging."

Er komt vaak veel naar boven als de deelnemers aan Alpe d’Huzes gevraagd wordt naar hun motivatie om zes keer de roemruchte fietsberg Alpe d’Huez met zijn 21 haarspeldbochten te beklimmen. Zo ook bij vader Sierd en dochter Annalies Dolstra. ‘Opgevenis geen optie. Dat heeft mijn dochter Sieta ook niet gedaan’, vertelt Sierd. ‘Ze kreeg op haar zevende een tumor bij haar blaas, maar herstelde mede dankzij haar dapperheid, doorzettingsvermogen en de wil om niet op te geven.’ En Annalies, die afgelopen jaar de vader van haar man verloor aan darmkanker, zegt: ‘Ik fiets voor mijn zusje en ter nagedachtenis van mijn schoonvader, maar ook ter inspiratie van de mensen die nu strijden tegen kanker.’ 

De sportieve veehouder – Sierd tennist en speelt in een volleybalteam – ontdekte de racefiets pas op latere leeftijd. En zijn dochter had als tiener ronduit een hekel aan de dagelijkse fietstocht van twintig kilometer heen en twintig kilometer terug naar de middelbare school in Wolvega. Nu zitten ze beiden meerdere keren per week in het zadel om conditie op te bouwen voor hun eerste monsterprestatie. 

Lees verder

Inge van Schip (2015) fietst voor haar vader en moeder

Inge van Schip (13) uit het Gelderse Alphen aan de Maas is de jongste deelnemer van BIG Challenge, farmers against cancer. Een bijzonder verhaal: “Mijn opa is helaas overleden aan kanker, maar mijn papa en mama leven gelukkig nog. Ik fiets mee met de Alpe d’HuZes om te zorgen dat steeds minder mensen dood gaan aan kanker.”

Robert en Daniëlle,  Inge’s vader en moeder, hebben helaas allebei te maken met kanker. Daniëlle op hele jonge leeftijd. “En met de wetenschap van toen hebben ze mij er doorheen gesleept, niet wetende wat de gevolgen van de behandelingen waren.” Een hersentumor op latere leeftijd na de zwangerschap en nog altijd klachten. 
Robert kreeg darmkanker in 2008 en werd in 2011 beter verklaard. “Maar wat is beter. Ik kan veel minder dan voorheen en moet met beperkingen leren leven. Onderzoek naar het leven na de kankerbehandelingen is voor ons heel belangrijk.”

Lees verder

Hugo Bens (2015): "Wat kan ik doen naast er gewoon zijn als het nodig is"

Hugo Bens, legpluimveehouder in het Brabantse Haps en vakgroepvoorzitter pluimvee ZLTO, fietst dit jaar mee met BIG Challenge. “Vorig jaar volgde ik de acties van BIG Challenge op de Alpe d’Huez en vond het een geweldig initiatief. Toen ik zelf gevraagd werd om mee te doen twijfelde ik niet. Ik ga ervoor.” Hij grapte wel eens dat zijn volgende fiets een elektrische zou zijn. Maar er kwam een racefiets. Zonder fietservaring gaf hij zich op. “Opgeven is wel een optie,” aldus Hugo.

Zwaar getroffen vriendenkring
Hugo: “Ik schrijf 6 december 2002, de dag dat Rianne en ik onze 12,5-jarige bruiloft vieren. Mijn vriend Peter had het naar zijn zin. Ik vroeg hem waarom zijn kaak nog steeds dik was na een ontstoken verstandskies. Hij antwoordde mij:

Lees verder

Clementine de Jong (2014): "Ik fiets omhoog met twee kanjers in mijn gedachten"

Op de vorige koersdag van Alpe d'HuZes - 6 juni 2013 - nam ze het besluit: volgend jaar ben ik er ook bij. Enkele mensen om haar heen deden toen mee aan Alpe d'HuZes. Dat maakte haar enthousiast. Veehoudster Clementine de Jong vertelt waarom ze meefietst met team-CRV voor Alpe d'HuZes.

Het besluit om mee te doen maakte ik niet van de ene op de andere dag. Eerst vroeg ik me af hoe dat moest met de boerderij: een week weggaan. En zou ik wel fit genoeg zijn? 

Lees verder

Will de Brouwer (2014): "ik wil mijn steentje bijdragen"

In gesprek met een fietser met een bijzondere motivatie. Will de Brouwer; in september 2012 werd bij zijn vrouw Miranda borstkanker geconstateerd. "Miranda heeft veel profijt gehad van de programma’s die door Alpe d’HuZes gesponsord zijn. Daarom wil ik ook mijn steentje bijdragen en fiets ik mee met BIG Challenge, veehouderij tegen kanker. Samen zamelen we geld in, zodat anderen die getroffen worden door kanker kunnen strijden voor een goed, gezond en gelukkig leven met kanker.” 

Op de koffie bij Will (42) en Miranda (38) de Brouwer in het Brabantse Spoordonk, bij Oirschot. Will fietst de Alpe d’HuZes met BIG Challenge, Miranda gaat de Alpe d’HuZus lopen. Samen hebben ze een zoon Mark (13) en dochter Anne (11). Will werkt als technisch adviseur bij Ter Heerdt kuikens en hennen en Miranda is ziekenverzorgster bij Liduina in Boxtel. 

Lees verder

Geertjan van Groenland, een vrijwilliger met bijzondere motivatie (overleden 19 april 2014)

Vrijwilligerswerk: daar krijg ik energie van!
 
Op de koffie bij Geertjan van Groenland in het Brabantse Vierlingsbeek, een dorpje van 2.700 inwoners aan de Maas. Geertjan is vrijwilliger bij BIG Challenge als lid van de PR- en communicatiecommissie, en is helaas ook ervaringsdeskundige met kanker. 
Geertjan (62) is getrouwd met Adrienne en ze hebben twee zonen, een dochter en een kleinkind. Hij werkt als dierenarts bij TOPIGS in Vught.
 
Lees verder
 

Wim Luiten (2014): "ik ben trots op onze veehouders"

Afgelopen weekend fietste CRV-vertegenwoordiger Wim Luiten 190 kilometer om zijn benen voor te bereiden op Alpe d’HuZes 2014. Hij doet voor de tweede maal mee. Waarom? En wat hoopt hij ermee te bereiken?

Ik ben er trots op dat ik weer deel mag uitmaken van het CRV-team, dat onder de vlag van Big Challenge meedoet aan Alpe d’HuZes. We gaan dit jaar zelfs met drie teams van veehouders en CRV-collega’s de uitdaging aan om de Alpe d’Huez zo vaak mogelijk te beklimmen. Het is geweldig dat CRV dit faciliteert. Onder ded hoede vanvan teamcaptain Ben Tiebot kunnen wij ons inzetten voor het goede doel.

Lees verder

Andre Nijenhuis (2014): "ik ga deze uitdaging aan voor mijn zoon Bas"

Even voorstellen: ik ben Andre Nijenhuis, 57 jaar en getrouwd met Irma. We hebben drie zonen en twee mooie schoondochters. Ik ben tot vijf jaar geleden melkveehouder geweest en nu nog werkzaam in de agrarische sector en het landbouwonderwijs. Als deelnemer van het CRV Big Challenge-team ga ik op 5 juni 2014 de Alpe d'Huez bedwingen op de fiets, als het even kan zes keer.

Ik ga deze uitdaging aan voor mijn jongste zoon Bas, die in 2007 op vijftienjarige leeftijd overleden is aan acute lymfatische leukemie. De eerste keer openbaarde deze ziekte zich toen hij zeven jaar was. Daarna volgde een intensieve behandeling van twee jaar. Hij leek genezen, maar de ziekte openbaarde zich opnieuw toen hij twaalf jaar was.

Lees verder

Chris Schrooten (2014): "het geld van Alpe d'HuZes wordt goed besteed"

Tijdens een bijeenkomst van BIG Challenge kreeg CRV-medewerker Chris Schrooten helder zicht op het onderzoek dat door Alpe d'HuZes mogelijk wordt gemaakt. Vanuit zijn eigen expertise als onderzoeker kwam hij tot de conclusie dat de donaties op de goede plek terechtkomen. Hij traint dan ook met overtuiging voor de dag van Alpe d'HuZes, 5 juni 2014.

Chris Schrooten werkt in Arnhem op de afdeling innovatie van CRV. Dit jaar doet hij met 22 anderen namens CRV mee aan Alpe d'HuZes.

Lees verder

Gert Anker (2014): "fietsen is mooi en het doel spreekt mij aan"

Ik hoop de Alpe d’Huzes 5x te fietsen. Mijn motivatie is dat ik fietsen mooi vind en het doel me aanspreekt, namelijk geld inzamelen voor KWF. 

Zelf heb ik weliswaar in directe familiekring geen mensen met kanker. Maar het overlijden van collega Hans Banken (fietste als in 2009 en 2010 in totaal 13 keer de Alpe d'Huez op) in januari 2011 vond en vind ik nog steeds aangrijpend. Een aantal jaren hebben we samen in de OR van De Heus gezeten. Nu we als team bezig zijn met de voorbereidingen voor Alpe d'HuZes 2014, kom ik op een andere manier met collega’s van De Heus in aanraking, waardoor ik hen veel beter leer kennen. 

Miranda Snepvangers (2014): "de reacties van sponsors zijn bijzonder"

Miranda Snepvangers weet waarom ze de berg gaat beklimmen: ze heeft zelf kanker gehad. De veehoudster fietst mee in het CRV-team voor Alpe d'HuZes. Ze is volop bezig met sponsoracties om geld binnen te halen voor onderzoek naar kanker. Nu nog tijd vinden om de benen te trainen…

Ik ben Miranda Snepvangers, getrouwd met Sjack en moeder van een geweldig leuke, mooie, lieve en sportieve dochter: Kristy. Samen met mijn man heb ik een melkveebedrijf in Bergen op Zoom en een rosékalverenbedrijf in Veghel. Onlangs hebben we ook een melkveebedrijf in Moldavië gestart. Daarnaast is mijn schoonvader actief in de paardenfokkerij. Ik ben daar nauw bij betrokken en ik rijd ook zelf de jonge paarden aan.

Lees verder

Anja Vandierendonck (2014): "deze beklimming wordt hét keerpunt in mijn leven"

Nadat ze zelf kanker heeft overwonnen, gaat veehoudster Anja Vandierendonck op 5 juni 2014 opnieuw tot het uiterste. Samen met twee Vlaamse en twintig Nederlandse teamgenoten maakt ze deel uit van het CRV-team dat meedoet aan beklimming van de Alpe d'Huez. Haar doel? Geld inzamelen voor het Vlaamse 'Kom op tegen Kanker' en het Nederlandse 'Alpe d'HuZes'.

Maar liefst drie CRV-teams zullen begin juni aan de start staan van Alpe d'HuZes. Een van de deelnemers is Anja Vandierendonck (41) uit Zomergem (B.). Anja heeft samen met haar man Filip een melkveebedrijf. 

Lees verder

Simone en Frank van Hees (2013): Toer voor Frans

Heel bijzonder, heel gewoon. Gewoon een heel bijzonder persoon
 
Met deze woorden begon de rouwadvertentie die wij als vrienden geplaatst hebben voor onze vriend Frans van Galen. Op zondag 3 februari kwam, op 44 jarige leeftijd, het einde aan zijn strijd tegen kanker. In mei van het jaar daarvoor kreeg hij de diagnose: een zeldzaam en ongeneeslijk soort kanker. Maar Frans liet zich niet uit het veld slaan, zijn woorden klinken nog steeds na in onze oren: “Wat nou zeldzaam. Ik ben zeldzaam en ik ga deze strijd winnen.” Helaas mocht dit niet zo zijn, maar wat heeft hij gevochten en wat hebben wij enorm veel van hem mogen leren. Zijn zeldzaam positieve en optimistische instelling heeft hem heel ver gebracht en zullen wij voor altijd met ons meedragen.
 
Lees verder
 

Jos van Nunen, een echte Walsbergse mens, inspireert Henk Kuijpers en team Boerenbond Deurne (2012 en 2013)

Druk met de alledaagse dingen, gaan de dagen vaak snel en onopvallend voorbij. Zaken die er echt toe doen, zien we daarbij wel eens over het hoofd. De laatste tijd was dat voor mij anders. Regelmatig had ik contact met Jos. We spraken dan over de activiteiten die in gang waren gezet voor de sponsoracties voor de Alpe d' HuZes.

Ik ken Jos al jaren, maar sinds ik vorig jaar voor hem mocht fietsen tijdens de Alpe d’HuZes was het voor mij steeds erg leerzaam om te zien en te horen hoe Jos sprak over zijn ideeën om ons te helpen met de acties voor 2013. Hij redeneerde altijd vanuit het oogpunt van de ander. “Ik ga zeker met jullie mee straks. Als het niet met de fiets kan, dan doe ik het toch zeker op een brommer!”

Lees verder
 

Arie Joren (2012 en 2013) en zijn reddende engelen

Een gesprek met een fietser met een bijzondere motivatie: Arie Joren. In april 2010 kreeg Arie te horen dat hij maagkanker had. "Ik had maagklachten die maar niet overgingen. De huisarts gaf pillen en de klachten verdwenen, maar kwamen weer terug. Dus opnieuw kreeg ik dezelfde kuur, maar de klachten kwamen snel terug."  
In maart 2010 kwam Arie weer bij de huisarts. "Een jonge vrouwelijke huisarts, mijn eerste reddende engel, die verdere onderzoeken regelde omdat ze het niet vertrouwde." Volgens de internist was een maagzweer het probleem. Arie: "En hij was mijn tweede reddende engel, omdat hij verder wilde onderzoeken omdat het protocol dat voorschreef."
 
Zijn derde reddende engel, zijn schoondochter, belde dat hij toch echt naar huis moest komen toen ze de uitslag hoorden. Arie: "De volgende dag kregen we te horen dat ik maagkanker had. Snel kom je in de behandelmolen en besef je dat opgeven echt geen optie is."

Lees verder
 

Arnold Reichert (2012): "als je binnenkant maar hetzelfde blijft "

"Met Ellen op mijn bagagedrager is opgeven voor mij geen optie!", zegt Arnold Reichert. Arnold (51) is getrouwd met Ellen (48) en samen hebben ze twee dochters Chantal (14) en Anouk (12). In juni 2011 kreeg Ellen te horen dat ze borstkanker had. Arnold: "En dan moet je het de meiden gaan vertellen. De eerste reactie is "mama gaat dood". We hebben meteen open alles verteld." 
Het toeval wilde dat Ellen’s moeder Wil dezelfde klachten had en ook de uitslag borstkanker kreeg. Op 20 juni werd Wil geopereerd en de dag erna Ellen.
 
Lees verder

Roland van Asten (2012): "ik fiets voor mijn vader"

"De kop in de wind en stampen op de pedalen, anders kom je er niet. Mijn vader Henry heeft kanker en zijn gevecht tegen deze ziekte inspireert mij om aan Alpe d’HuZes deel te nemen!", aldus Roland van Asten uit Helmond. 
 
Henry kreeg in maart 2010 te horen dat hij darmkanker had met uitzaaiingen in de longen. Henry is altijd een fanatiek sporter geweest. "Eind 2009 merkte ik dat ik met schaatsen niet helemaal mee kon." Op longfoto’s was niets te zien. De zoon van zijn adviseur in Duitsland, een radioloog, maakte een scan en er werden vlekken op zijn longen gevonden. Later bleken de tumoren in zijn longen uitzaaiingen van darmkanker. Darmoperaties en chemo’s volgden.

"De snelheid van onderzoek en behandelingen in Duitsland was ongelofelijk", zo vertelt Henry. Hij benadrukt dat het beter zou zijn om vanaf je 50ste elke vijf jaar een darmonderzoek te laten doen. "Als je er op tijd bij bent, heb je meer kans.″
 
Lees verder
 

Hans en Stefan Diepstraten (2012) fietsen voor 'ons Ingrid'

Twee fietsers met een bijzondere missie, want in 2008 verloren ze hun zus Ingrid aan kanker. In de zomer van 2011 ontstond bij beiden, onafhankelijk van elkaar, het idee om mee te doen met de Alpe d’HuZes via Big Challenge. 
"Ons Ingrid kreeg op haar 29e, in 1996, borstkanker. Na de operatie en bestraling was ze schoon verklaard en kreeg ze geen chemo. Ingrid trouwde en kreeg twee kinderen. Tien maanden na de geboorte van Dirk ontdekte Ingrid een knobbel in haar nek en bleken er uitzaaiingen in botten en longen te zitten. Ze kreeg steeds meer beperkingen, maar heeft er nog vijf jaar mee geleefd. In 2008 overleed ze, 41 jaar jong."
 
Lees verder
 
Volg BIG Challenge op social media
     
Sponsoren
Filmpje
BIG Challenge in het nieuws
Partners
  Contact   Privacyverklaring