Simone en Frank van Hees (2013)

Toer voor Frans

Heel bijzonder, heel gewoon. Gewoon een heel bijzonder persoon

Met deze woorden begon de rouwadvertentie die wij als vrienden geplaatst hebben voor onze vriend Frans van Galen. Op zondag 3 februari kwam, op 44 jarige leeftijd, het einde aan zijn strijd tegen kanker. In mei van het jaar daarvoor kreeg hij de diagnose: een zeldzaam en ongeneeslijk soort kanker. Maar Frans liet zich niet uit het veld slaan, zijn woorden klinken nog steeds na in onze oren: “Wat nou zeldzaam. Ik ben zeldzaam en ik ga deze strijd winnen.” Helaas mocht dit niet zo zijn, maar wat heeft hij gevochten en wat hebben wij enorm veel van hem mogen leren. Zijn zeldzaam positieve en optimistische instelling heeft hem heel ver gebracht en zullen wij voor altijd met ons meedragen.

De Alpe d’HuZes is een evenement dat wij al jaren volgen en prachtig vinden. Dus toen Frans ziek werd waren wij het er snel over eens om mee te doen. Frans konden we niet beter maken, maar we kunnen wel onze onmacht omzetten in iets positiefs. Frans was een stille genieter van al het goede wat er in zijn leven was. En dat was veel. Genoten heeft hij ook van alles wat we met elkaar hebben gedaan om geld in te zamelen voor het KWF. Met een groep van tien familieleden en vrienden hebben we de handen ineen geslagen: we gingen er met z’n allen voor om € 10.000,= aan sponsorgeld binnen te halen. Frans ging aan de slag om een site te maken voor onze actie, die we Toer voor Frans hebben genoemd (www.toervoorfrans.nl). Hij opende een Facebook-pagina, maakte een Twitter-account aan en vanuit het ziekenhuis boekte hij een huis bovenop de Alpe d’Huez waar we met onze groep in de eerste week van juni zullen verblijven.

We hebben al veel inzamelingsacties achter de rug: we hebben gerookte zalmen verkocht voor de kerst, bedrijven benaderd voor sponsoring en Big Challenge T-shirts verkocht op de Landbouwbeurs in Assen. Inmiddels moest ons streefbedrag omhoog want Francis, Saskia en Harry (Frans zijn vrouw, schoonzus en zwager) besloten om mee te doen aan de Alpe d’HuZus. We zagen eerst best op tegen het enorme bedrag, maar tot onze eigen verbazing en dankbaarheid zitten we inmiddels al op ruim € 24.000,=. En er komen nog acties aan, dus het eindbedrag is nog niet in zicht. Op 5 maart hebben we een benefietdiner bij de pizzeria in Emmeloord, het voetbalteam van onze zoon heeft een doelpunten-sponsoringactie gestart en de basisschool van onze kinderen gaat meedoen aan de Alpe d‘HuKids.

Dit is wat onze Frans allemaal in beweging heeft gezet. Met pijn in ons hart gaan we door zonder Frans, want opgeven is geen optie. En straks in juni dan staan we met z’n allen op de berg. Helaas zonder  Frans, maar we zijn er met z’n allen van overtuigd dat hij bij ons zal zijn en ons een duwtje in de rug zal geven op de momenten dat we het nodig hebben.