Roland van Asten (2012)

"ik fiets voor mijn vader"

"De kop in de wind en stampen op de pedalen, anders kom je er niet. Mijn vader Henry heeft kanker en zijn gevecht tegen deze ziekte inspireert mij om aan Alpe d’HuZes deel te nemen!", aldus Roland van Asten uit Helmond. 

Henry kreeg in maart 2010 te horen dat hij darmkanker had met uitzaaiingen in de longen. Henry is altijd een fanatiek sporter geweest. "Eind 2009 merkte ik dat ik met schaatsen niet helemaal mee kon." Op longfoto’s was niets te zien. De zoon van zijn adviseur in Duitsland, een radioloog, maakte een scan en er werden vlekken op zijn longen gevonden. Later bleken de tumoren in zijn longen uitzaaiingen van darmkanker. Darmoperaties en chemo’s volgden.

"De snelheid van onderzoek en behandelingen in Duitsland was ongelofelijk", zo vertelt Henry. Hij benadrukt dat het beter zou zijn om vanaf je 50ste elke vijf jaar een darmonderzoek te laten doen. "Als je er op tijd bij bent, heb je meer kans.″

Over zijn ziekte praat Henry heel nuchter. "Toen ik hoorde dat ik kanker had, had ik niet het idee dat ik nog van alles in moest halen. Wel hebben we de overname van het bedrijf door de kinderen versneld geregeld. Verder ben ik doorgegaan met leven." En dat betekent voor Henry ook doorgaan met werken. Van Asten startte met zijn vrouw Nelly in 1974 een varkensbedrijf in Mierlo. Samen kregen ze drie kinderen: Roland (36), Marko (34) en Monique (30). Het bedrijf is nu uitgegroeid tot een internationale onderneming met varkens, akkerbouw, schapen, zoogkoeien, zonnecellen en biogasinstallaties. 

Roland doet voor de eerste keer mee met BIG Challenge. Dit jaar werd team Neue Bundesländer (ingeschreven als BIG Challenge 6) opgericht. Niet alleen zijn vader, maar in zijn directe omgeving vechten of vochten mensen tegen kanker. Als je dan denkt aan de zorgen en het verdriet die zij hebben, dan lijkt een inspanning als zes keer de Alpe d’Huez beklimmen maar een klein gebaar. 

Roland: "Ik wil zelf zes keer de Alpe d’Huez op om zo mijn bijdrage te leveren aan de strijd tegen kanker. Ik hoop dat we met voldoende financiële middelen kunnen zorgen dat de volgende generatie niet meer spreekt van een dodelijke, maar een chronische ziekte."

De fotografe stelt voor dat Henry, symbolisch als bijrijder, bij Roland op de bagagedrager gaat zitten. De familie begint hard te lachen; Henry is niet het type bijrijder. Roland en Henry stappen beiden op de racefiets en Henry geeft Roland een zetje in de rug. Een zetje de goede richting in, richting de toekomst!

Helaas is de vader van  Roland van Asten op 4 maart 2014 toch overleden.