Milou Litjens (2018):

"In het bijzonder ons mam en mijn tante neem ik mee naar de top"

Bij de 10e BIG Challenge-editie zal ook de 25-jarige Milou Litjens met het Boerendochters-team de strijd met de Alpe aangaan. De voorbereiding hierop heeft Milou niet alleen een flink aantal donaties opgeleverd, maar heeft ook de liefde in haar leven gebracht. 

In 2016 neemt een van de dorpsgenoten van Milou met BIG Challenge deel aan Alpe d’HuZes. De leden van de joekskapel uit Geijsteren, waaronder Milou, besluiten om hem aan te gaan moedigen op de berg.
Op woensdag arriveren ze in Alpe d’Huez om op de koersdag de hele dag muziek te maken. “Het was koud die dag op de berg maar het werd een mooie dag. Het mooiste moest toen echter nog komen. 

Op donderdagavond speelden we in de tent. Ik stond op de tafel, overzag alles en iedereen en legde het laatste beetje dat ik nog in me had in mijn trompetmuziek. We speelden ‘Zij gelooft in mij’. Het was echt niet loepzuiver, maar wat er gebeurde was zo bijzonder. Ik kan er geen woorden aan geven, kippenvel was het.” Als ze op vrijdag terug naar huis rijden, weet Milou dat zij een van de komende jaren weer op de Alpe zal zijn. Dat zal dan niet als lid van de joekskapel zijn maar als deelnemer. 

Verdriet
Milou weet als geen ander wat het betekent als een van je dierbaren kanker krijgt. Vier jaar geleden, februari 2014, krijgt haar moeder gezondheidsklachten die aanleiding zijn voor onderzoek. Milou woont dan net een jaar op kamers in Nijmegen waar zij de opleiding Maatschappelijk werk en dienstverlening volgt. “Toen de gezondheidsklachten bij ons mam toenamen dacht ik nog: als het foute boel is, kom ik naar huis om voor ons mam te zorgen. Zij heeft altijd zo goed voor ons gezorgd, dat ik dat ook voor haar wilde doen. Maar daar heb ik de kans niet voor gekregen. Op 21 maart kreeg ze te horen dat ze galwegkanker had, vier dagen later op 25 maart is ze overleden. Ze was pas 51 jaar.”
Het verdriet bij Milou, haar vader, broer en zussen is groot. Toch zit Milou niet bij de pakken neer. “Ik ben een boerendochter, dus ik wil door. Dat hebben we van huis uit meegekregen. Op een boerenbedrijf kan het vaak ook niet anders. We kwamen thuis van de crematie en er was een probleem met een van de koeien. Dus hup, mijn vader schiet zijn overall aan en gaat aan het werk.” 

Geven en ontvangen
Milou merkt dat alleen maar doorgaan haar niet brengt wat ze nodig heeft. Het verdriet en gemis van haar moeder is te groot en immens. Ze neemt een tijdje afstand van haar opleiding, zoekt hulp en gaat in die tijd vrijwilligerswerk doen. Na een half jaar pakt ze haar studie weer op om vervolgens in de zomer van 2017 af te studeren. “Het verlies van ons mam heeft mij veel verdriet gedaan. Ik zou niets liever willen dan dat ze er weer is. Toch brachten de afgelopen jaren ook veel moois waar ik dankbaar voor ben. Het heeft me doen inzien dat om hulp te kunnen geven, ik ook zelf hulp moeten kunnen accepteren als dat nodig is. Hoe moeilijk dat ook is. Ook heeft het verlies van ons mam mij net het zetje gegeven wat ik nodig had om iets te durven betekenen voor anderen in tijden van ziekte. Dit doe ik nu dagelijks als medisch maatschappelijk werker binnen de afdeling Oncologie, waar ik de patiënten en hun naasten ondersteun in de zware, maar ook in de betere tijden.”

Verliefd
In oktober van 2017 zet Milou haar voornemen om in daden. Ze meldt zich aan voor de tiende editie van BIG Challenge. Ze heeft dan nog geen team waarmee ze kan deelnemen. Haar broer spreekt hierover met Ton van Welie, teamcaptain van team Boerenjongens. “Laat ze mij maar bellen”, zegt Ton. Het blijft echter niet alleen bij dat ene telefoontje. Ton en Milou worden verliefd en inmiddels vormen ze een stel. “Ik vertelde mijn nicht dat ik ging deelnemen aan Alpe d’HuZes. “Wie weet Milou”, grapte zij, “Misschien kom je nog wel een leuke vent tegen op de berg.” Ik antwoordde haar dat ik het druk genoeg zou hebben met die berg opkomen. Maar wat denk je, die leuke vent ben ik al tegengekomen voordat ik naar Frankrijk ga.”

Mee naar de top
Met het team Boerendochters gaat Milou op 7 juni de strijd aan met de berg. Ze is van plan drie keer lopend de Alpe d’Huez te trotseren. Dat zal ze doen met niet alleen haar moeder, maar ook met haar tante, de zus van haar moeder, in gedachten. “Afgelopen maand overleed mijn tante aan de gevolgen van longkanker. Ze heeft zo veel voor ons gedaan en betekend na het overlijden van ons mam. Al mijn overleden familieleden en in het bijzonder ons mam en mijn tante, neem ik mee naar de top.”