Mark de Brouwer (2020)

“Volgend jaar ben ik hier weer”

Eén keer eerder begon Mark de Brouwer uit Spoordonk aan de beklimming van de Alpe d’Huez. Door hevig onweer kon hij zijn klim niet afmaken. Als het aan Mark ligt gaat daar dit jaar verandering in komen. Helaas is dat zojuist afgeblazen vanwege de coronacrisis. Maar Mark gaat de top bereiken; dat staat vast.

De 18-jarige Mark is in opleiding voor monteur mobiele werktuigen. Vier dagen in de week werkt hij en één dag in de week zit hij in de schoolbanken. Op zaterdag en vaak ook op zondag is hij op het voetbalveld te vinden. Maar met Alpe d’HuZes in het vooruitzicht zal zijn voetbaltenue vaker plaats moeten maken voor zijn wielerkleding.
Mark was al eens eerder op de Alpe: “In 2014 heeft ons pap met BIG Challenge, agri & food against cancer, de Alpe d’HuZes gefietst en ons mam heeft hem dat jaar gelopen. Ze vonden het toen zo’n mooie bijzondere week dat ze dat ook een keer samen met mijn zus Anne en mij mee wilden maken. Drie jaar later, in 2017, waren we met zijn vieren op de Alpe. Ons pap is werkzaam in de pluimveesector en hij was dat jaar teamcaptain van het team van Ter Heerdt. Mijn moeder, mijn zusje Anne en ik waren erbij. We hadden zo’n mooie week; het saamhorigheidsgevoel, de motivatiebijeenkomst, alles erom heen……...ik vond het heel mooi.
De laatste klim, de saamhorigheidsklim, fietste ik mee omhoog. Halverwege de klim brak er een flink noodweer los en werd de koers gestaakt. Maar tijdens dat eerste deel van de klim wist ik het al: volgend jaar ben ik hier weer, maar dan als deelnemer.” 

Editie 2020
Vorig jaar plaatsten ze een kledingcontainter waarvoor ze een vergoeding per kilogram kleding krijgen. Zo startten ze alvast hun sponsorgeld inzameling want door andere verplichtingen moest zijn deelname aan Alpe d’HuZes nog even wachten. Maar 4 juni 2020 gaat het gebeuren. Dan zal Mark in alle vroegte aan de start van Alpe d’HuZes staan. Zijn streven is om vier keer de Alpe op te fietsen. 

Mark weet wat het betekent om met kanker te leven. In 2012 werd er bij zijn moeder Miranda borstkanker geconstateerd. “Ik was pas 11 jaar en vond het heel moeilijk. Ik wist niet wat er ging komen en hoe het allemaal zou gaan lopen. Ik was blij toen ons mam in 2014 genezen werd verklaard. Maar toch bleek in 2016 de borstkanker uitgezaaid te zijn naar haar botten. Toen wisten we ook dat ons mam niet meer kon genezen. Met medicijnen en chemo’s wordt de ziekte tegengehouden. Steeds wordt door de artsen gekeken wat het beste werkt. Ons mam heeft betere en mindere momenten. Ze is snel moe. Door de bestralingen had ze heel veel pijn en kon ze bijna niet meer lopen. Twee jaar geleden heeft ze een nieuwe heup gekregen waardoor het een stuk beter gaat. Door wat wij thuis meemaken, vind ik het heel fijn dat ik niet alleen naar de Alpe ga maar dat ook mijn zus Anne meegaat. Ik vind het heel mooi dat Anne en ik samen de Alpe d’HuZes gaan fietsen.”|

Sporring4Life
Zijn zus Anne is niet de enige die met Mark de strijd met de Alpe zal aangaan. Toen Mark zijn vrienden vertelde over zijn voornemen mee te doen met Alpe d’HuZes, bleef het niet alleen bij positieve en bemoedigende reacties. Vijf vrienden zeiden meteen: “Wij gaan met je mee.” Will, de vader van Mark is samen met Jan Rijnen teamcaptain van de twee Spoordonkse teams Sporring4life. Zijn moeder Miranda zal er bij zijn om haar zoon en dochter aan te moedigen. 

Iedere woensdag zijn Mark en zijn teamgenoten te vinden in de sportschool op de spinningfietsen en ook zetten zij zich samen in om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor onderzoek naar preventie en behandeling van kanker. Ze verkopen onder meer worstenbroodjes en gehaktballen, er stond een GPS tocht gepland maar die kon helaas niet doorgaan vanwege de coronaperikelen. Zojuist is bekend gemaakt dat Alpe d’HuZes 2020 niet door kan gaan. Dus gaan we volgend jaar weer knallen. Succes Mark: op naar de top!