Mariëtte Meulenbroeks 2023

‘Het wordt heel heftig maar ik heb er veel zin in’

Melkveehoudster Mariëtte Meulenbroeks uit Lage Mierde (N.-Br.) weet op voorhand dat ze een heftige week tegemoet gaat tijdens Alpe d’HuZes in Frankrijk: “Maar ik heb er ontzettend veel zin in.” Meulenbroeks gaat met 14 familieleden en vrienden het laatste weekeinde van mei richting Frankrijk om op 1 juni de beruchte Alpe d’Huez zo vaak mogelijk te beklimmen. In gedachten neemt ze haar zwager Pieter mee die vorig jaar een half jaar na de constatering van kanker op 17 juli overleed. Ook zal Mariëtte, de maar 23 jaar geworden zoon  van een goeie vriendin, met zich meedragen. Deelname aan Alpe d’HuZes speelde nadat ze zelf genas van borstkanker al eerder door het hoofd: “Ik ben een aantal jaar geleden al eens bij een bijeenkomst van BIG Challenge geweest maar die ervaring was toen zo heftig dat ik het niet aan kon om mee te doen. Maar nadat ik vorig jaar Vrijthof-Vrijthof (tocht van Vrijthof Maastricht naar Vrijthof Hilvarenbeek) liep en kort daarna mijn zwager overleed was de beslissing snel genomen. Zijn vriendin stelde voor om mee te doen, we gaan er nu vol voor.”

Samen met haar man Wil en de vriendin van Pieter ontstond al snel een groep familieleden en vrienden, in totaal 15 man van 15 tot 67 jaar oud. Gezamenlijk zijn veel acties georganiseerd om zoveel mogelijk sponsorgeld bij elkaar te krijgen. “We zaten al snel bij elkaar en dan komen de plannen vanzelf. We hebben een wandel en fietstocht georganiseerd, dineravonden bij een lokaal restaurant’ de Bijenkorf”, een tonpratersavond, sponsorloop en met koningsdag hebben we nog zo’n €1.200 opgehaald met de verkoop van hamburgers en het bemannen van de gaderobe”, somt Mariëtte op. Dat de twee gevormde teams alles samen doen blijkt wel uit de gezamenlijke rekening waar opgehaald geld op gestort wordt: “Zelf hebben Wil en ik ons streefbedrag al behaald. Zo heeft bijvoorbeeld Alfa-Koeling, waar mijn zwager werkte, €3.000 gesponsord. Een superbijdrage! Het geld dat met groepsacties is opgehaald verdelen we straks over de rest zodat iedereen zo dicht mogelijk bij het streefbedrag van €5.000 komt.”

Het trainen is voor Mariëtte best goed te combineren met de werkzaamheden op het melkveebedrijf. Vaak wandelt ze een flinke tocht tussen de dagelijkse melkbeurten. Op 30 april was de aftrapbijeenkomst van Alpe d’HuZes in Papendal. Aansluitend werd een spontane trainingswandeling rond de Postbank gemaakt. Over de koeien thuis hoefde Mariëtte zich geen zorgen te maken: “Onze zoon Dries en zijn vriendin nemen op dit soort dagen, en straks met de week dat wij in Frankrijk zijn, met alle plezier het werk over. Maar die twee uurtjes per melkbeurt zijn voor mij ook eigenlijk mindfulness momentjes. Die zal ik in Frankrijk wel gaan missen, vooral omdat ik een heel hectische week tegemoet ga.”

Mariëtte en Wil nemen met het team Strong2Gether deel aan het grote agri- en foodteam BIG Challenge. Dit jaar telt BIG Challenge 250 deelnemers. In totaal is er al bijna €850.000 opgehaald.

* foto Sharon van Dommelen