Koos Gondelach (2022)

‘Diep onder de indruk, wat een fantastisch evenement’

“Ik ben diep onder de indruk van alles wat ik donderdag, en eigenlijk de hele week, tijdens Alpe d’HuZes heb mee gemaakt”, vertelt Koos Gondelach. Koos fietste 1 maal de Franse berg Alpe d’Huez omhoog. Vooraf had hij best veel twijfels of de beklimming wel goed zou komen omdat hij na zijn genezing van acute leukemie zijn lichaam weer helemaal opnieuw moet ontdekken:  “je weet niet wanneer de vermoeidheid toeslaat en de week voor Alpe d’HuZes werd ik ook nog eens fors verkouden. Dat geeft ook een hoop onzekerheid”. Op dinsdags doet Koos tijdens de motivatiebijeenkomst van het team BIG Challenge zijn emotionele verhaal van de ontdekking van acute leukemie en zijn weg naar genezing. Na de bijeenkomst fiets hij als training in de buurt van Alpe d’Huez de berg La Bèrarde een keer op. Tijdens die beklimming ontmoet Koos vrijwilliger Niek Cruize, die zijn vader 13 jaar geleden verloor aan leukemie. Niek blijkt een zeer ervaren fietser te zijn die de Alpe 7x op een dag beklom en hij biedt Koos aan om als buddy mee te fietsen. Donderdagochtend om half 10 start het tweetal. “Elke keer als ik een tempo wil fietsen dat ik voor mijn ziekte aankon remt Niek me af. Zo klimmen we gestaag naar boven en stoppen na 3 of 4 bochten om even wat uit te rusten, maar vooral om te genieten van de entourage op de berg. In elke bocht is het feest”, vertelt Koos verder. Op de steile stukken legt Niek regelmatig zijn hand op de rug van Koos, niet om te duwen maar als mentale ondersteuning. In de laatste kilometers besluiten Koos, zijn vrouw Karin en teamlid Sabrina van Drie dat Niek samen met hen moet finishen. Een emotioneel moment 3 jaar nadat Koos hoorde dat hij ernstig ziek was.

Het team van Koos ‘Bikers Beating Cancer’  haalde tot nu toe ruim €62.000 op, ruim boven het streefbedrag van €50.000. Daarvoor wil hij iedereen die hen heeft gesponsord heel hartelijk danken.

Koos maakt nu al plannen voor volgend jaar: “We gaan zeker weer naar Alpe d’HuZes. Ik ga wel trainen om te fietsen maar we gaan zeker vrijwilligerswerk doen. Onze kinderen hebben nu in het enterainmentpunt van BIG Challenge tussen bocht 3 en 4 geholpen en dat is zo’n mooi werk om de fietsers en lopers te kunnen ondersteunen. Ik ben diep onder de indruk, wat een fantastisch evenement is dit!”

BIG Challenge is een team op de agri&foodsector met dit jaar 253 deelnemers die een sponsorbedrag van €1.659.172 ophaalden. De hele Alpe d’HuZes heeft €16.225.499 opgebracht.