Inge van Schip (2015)

fietst voor haar vader en moeder

Inge van Schip (13) uit het Gelderse Alphen aan de Maas is de jongste deelnemer van BIG Challenge, farmers against cancer. Een bijzonder verhaal: “Mijn opa is helaas overleden aan kanker, maar mijn papa en mama leven gelukkig nog. Ik fiets mee met de Alpe d’HuZes om te zorgen dat steeds minder mensen dood gaan aan kanker.”

Robert en Daniëlle,  Inge’s vader en moeder, hebben helaas allebei te maken met kanker. Daniëlle op hele jonge leeftijd. “En met de wetenschap van toen hebben ze mij er doorheen gesleept, niet wetende wat de gevolgen van de behandelingen waren.” Een hersentumor op latere leeftijd na de zwangerschap en nog altijd klachten. 
Robert kreeg darmkanker in 2008 en werd in 2011 beter verklaard. “Maar wat is beter. Ik kan veel minder dan voorheen en moet met beperkingen leren leven. Onderzoek naar het leven na de kankerbehandelingen is voor ons heel belangrijk.”

Robert, werkzaam bij ABAB, een accountancy en adviesorganisatie actief in de de agrarische sector en het mkb, fietste in 2012 mee met BIG Challenge en Inge wilde dit jaar ook meedoen. “Ook voor mijn oude basisschooljuf die is overleden aan kanker, andere mensen uit het dorp en om er voor te zorgen dat in de toekomst niemand meer hoeft dood te gaan door kanker.”

Inge is een fanatiek zwemster en speelt ook volleybal. Het fietsen kwam daar afgelopen jaar nog bij. “Boven op zolder op de spinfiets en tochten maken met papa.” Vandaag moest ze nog even snel een riem kopen omdat haar broeken te groot worden. Op de vraag hoe ze het leven met ouders die hebben moeten leren leven met de gevolgen van kanker ervaart, moet ze even nadenken. “Ik weet eigenlijk niet beter, maar mama zou misschien minder vergeten en papa zou dan meer dingen met ons kunnen doen.” Het staat vast dat het leven van Inge en haar vier jaar jongere broertje Rens dan heel anders zou zijn. Inge heeft met haar acties op haar school, haar oude basisschool, de zwemclub en het dorp al € 5.200,- ingezameld. Een fantastisch resultaat van deze brugklasser!