Ilona van Leeuwen (2019)

Ilona doet voor het eerst mee: "De knop moet om"

Ilona van Leeuwen uit Helden was al eerder van de partij met BIG Challenge bij Alpe d’HuZes; als verzorger, vrijwilliger en als deelnemer aan Alpe d’HuZus. Dit jaar staat haar een nieuwe uitdaging te wachten: met BIG Challenge mee doen aan Alpe d’HuZes en drie keer fietsend de berg trotseren. Ilona is gedreven van deze uitdaging een succes te maken.  Een gedrevenheid die voorkomt uit een bijzondere motivatie.

Farmers against cancer
In 2017 is Ilona voor het eerst op de alp. Haar man Jos werkt al meer dan 20 jaar als bedrijfsleider bij pluimveebedrijf Frans van den Boomen. Jos fietst dat jaar met BIG Challenge, farmers against cancer, de Alpe d’HuZes ter nagedachtenis van zijn aan kanker overleden moeder en zijn collega en vriend Gerard.  “Ik ging mee als verzorger van Jos. Ik ben verpleegkundige en werkte ook als vrijwilliger als EHBO’er in het oppeppunt. Ik voelde me heel erg happy die week daar op de berg. De saamhorigheid is groot. Je mag er zijn wie je bent.  Het was voor mij ook een week van bezinning. Het is er hartstikke druk, er zijn heel veel mensen en toch voel je een enorme rust.”

Ilona heeft van dichtbij het verdriet dat kanker met zich meebrengt ervaren. Haar vriendin Mildred is overleden aan de gevolgen van kanker. “Mildred overleed 5 jaar geleden. Ze is maar 43 jaar geworden. Inmiddels heb ik haar met mijn 44 jaar overleefd.”
Ilona weet dan ook hoe belangrijk het is dat er geld beschikbaar komt voor meer onderzoek naar voorkoming en genezing van kanker.  In 2018 is Ilona daarom weer van de partij. Dit keer als deelnemer met BIG Challenge aan de Alpe d’HuZus. Ilona beleeft opnieuw een prachtige week maar heeft het tijdens het beklimmen van de berg zwaar.

Vier het leven
Ilona en Jos hebben vier kinderen: Roeli, Marja, Daan en Rens.  Rens is in 2001 kort voor zijn geboorte overleden. Zijn dood heeft Ilona veel verdriet gebracht. “Na het overlijden van Rens wist ik me geen raad met mijn verdriet. Mijn verdriet zette ik om in eten en nog meer eten met als gevolg dat ik heel veel aangekomen ben. Ik had het zwaar tijdens het lopen van de Zus. Het was zo pittig. Ik had heel veel Hermannetjes nodig om boven te komen. Op die berg voelde Rens heel dichtbij en ik realiseerde me dat wat ik ook deed ik hem nooit terug zou krijgen. Op die berg wist ik ook: de knop moet om. Ik moet mijn leven veranderen. Dat was een emotioneel moment.”

Kort na haar thuiskomst van Alpe d’HuZes hoort Ilona dat haar vriendin Karin ernstig ziek is. Ze heeft borstkanker en er staat haar een zwaar behandeltraject te wachten.  “Als Karin de strijd aangaat met haar borstkanker, ga ik de strijd aan met mezelf. Ik moet heel veel af gaan vallen.”  Ilona besluit de komende editie van Alpe d’HuZes fietsend de berg op te gaan. “Voor Mildred, voor Karin en natuurlijk neem ik ook Rens in mijn hart mee de berg op. Mijn doel is drie keer de berg te beklimmen met als vierde keer de saamhorigheidsklim. Alles wat meer kan, is meegenomen.”
Ilona pakt het grondig aan. Van nooit sporten gaat ze naar drie trainingen in de week op de spinningfiets. In het weekend vindt er een buitentocht plaats. De kilo’s vliegen er af. Het trainen is niet alleen afzien, bovenal geniet ze ervan. Het fietsen heeft haar te pakken gekregen. Ook geniet ze van de sfeer in haar team, een van de pluimveeteams van BIG Challenge. 
Haar grootste supporters zijn haar vriendin Karin die geniet van vorderingen die Ilona maakt, haar man Jos en haar kinderen. Haar dochters Roeli en Manja lopen dit jaar met BIG Challenge de Alpe d’HuZus. Jos is vooral actief in het werven van sponsors. Dat gaat hem goed af. Met nog 5 maanden te gaan staat er al € 3.500 op de teller.

Ilona kijkt uit naar de uitdaging die haar te wachten staat en heeft de wens dat datgene dat tijdens Alpe d’HuZes plaats vindt ook in Nederland zal uitstralen. “Als we allemaal een stukje de berg meenemen naar hier, dan wordt ook hier het leven een stukje mooier en liever.”