Hessel Bouma (2017) 

"Een goede basisconditie en bezig blijven"

Hij is bijna 77 jaar als hij 1 juni weer aan de start van Alpe d’HuZes staat. Daarmee is Hessel Bouma uit Friesland de oudste BIG Challenger van dit jaar. Zijn geheim: een goede basisconditie en bezig blijven.
Het is niet de eerste keer dat voormalig pluimveehouder Hessel Bouma aan de start van Alpe d’HuZes verschijnt. In 2015 was hij er ook bij. Hessel Bouma: “Ik vroeg destijds vleeskuikenhouder Bart Janssen lid te worden van het bestuur van de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders. Bart Janssen, die ook teamcaptain was van een van de BIG Challenge-teams, antwoordde me dat hij dat ging doen op voorwaarde dat ik Alpe d’HuZes ging fietsen. Zo gezegd, zo gedaan. Bart werd bestuurder van het NOP en ik ging de berg op.”

Hessel  had ook een zeer persoonlijke motivatie om zich in te zetten in de strijd tegen kanker. Zes jaar eerder was zijn vrouw overleden aan baarmoederhalskanker. Hij weet dus als geen ander hoe het is om met kanker geconfronteerd te worden. Hessel laat zich hierover kort maar krachtig uit: “Het is een rotziekte, die de wereld uit moet. Wat ik daar aan bij kan dragen, zal ik doen.” 

Gewoon op zijn toerfiets
Hessel trok in 2015 aardig wat bekijks op de Alp. Tussen al de getrainde wielrenners die op hun uitgebalanceerde racefietsen aardig wat beklimmingen in de benen hadden, stond daar Hessel Bouma uit Friesland met zijn toerfiets aan de start. Nooit eerder had hij in de bergen gefietst. Hessel: “Mijn voorbereiding was gewoon wat fietsen in Friesland op mijn toerfiets. En bergen kennen we nu eenmaal niet in Friesland. De grootste berg die we hebben is de brug bij Barthlehiem. Ik dacht: ik zie wel waar ik uitkom. Het was gewoon in iedere bocht uithijgen en weer opnieuw beginnen. Maar ik kwam boven.” 

Niet alleen de beklimming maar ook de motivatiebijeenkomst van BIG Challenge heeft diepe indruk gemaakt op Hessel: “De sessie op de berg, de verhalen, de ballonnen met de namen van je geliefden te zien verdwijnen in de wolken richting de hemel, het heeft me allemaal zeer geraakt. Je bent je op dat moment zo bewust dat je maar tijdelijk hier op aarde bent en je voelt je zeer verbonden met je geliefden die er niet meer zijn.”

Krasse knar
Bijna 77 jaar en dan een beklimming van 14 kilometer aangaan. Hoe blijft Hessel zo fit? Bezig blijven, dat is het motto van Hessel: “Iedere dag ga ik naar het bedrijf dat mijn zoon van me heeft overgenomen en werk daar wat mee. Verder sport ik graag. Ik hoef niet beter te worden maar wil mijn basisconditie houden zoals die is.” 

Geluk hervonden
Hessel reist niet alleen naar Frankrijk af. Zijn vriendin Grietje gaat met hem mee. Na het overlijden van zijn vrouw kwam Hessel in een diep dal terecht. Met Grietje heeft hij het geluk hervonden. Hessel: “Het is fijn om ons samen in te kunnen zetten om kanker de wereld uit te krijgen. Grietje gaat lopen en ik ben van plan te gaan fietsen. Dit keer niet op mijn toerfiets. Ik ga kijken of ik van mijn fietsenmaker voor een paar weken een racefiets kan lenen. Dat maakt het toch wat makkelijker. En als ik merk dat ik niet voldoende lucht heb om op de fiets de finish te halen dan stap ik af en ga ik verder lopen. Ook dit jaar zal ik weer boven komen.”

Wie Hessel ziet fietsen en Grietje ziet lopen: moedig ze aan!