Henriëtte van Gorp (2018)

"Passie voor fietsen en de agrarische sector"

Bij Coppens Diervoeding is het al een aantal jaar onderwerp van gesprek: “We zouden eigenlijk eens met BIG Challenge mee moeten doen met Alpe d’HuZes.” Na jaren van praten, wordt 2018 een jaar van doen. Coppens Diervoeding gaat de Alpe d’HuZes op! 
“Jet, doe je ook mee?”, wordt gevraagd aan de vijftigjarige Henriëtte van Gorp. “Ik ben al 30 jaar werkzaam bij Coppens en heb als medewerker verkoop binnendienst de leukste baan van het hele bedrijf”, vertelt Henriëtte: “Maar meedoen met Alpe d’HuZes? Daar heb ik echt wel even over getwijfeld. Fietsen is dan wel mijn passie, maar ik heb niet meer hoogtemeters in mijn benen dan die van de fietsbrug in Tilburg. Zou die beklimming van de Alp d’Huez mij dan wel gaan lukken?”

Vaak tijd tekort
Het is echter niet alleen het gebrek aan hoogtemeters dat voor enige aarzeling zorgt bij Henriëtte. Ook de  factor tijd geeft stof tot nadenken. “Mijn man Jan en ik hebben een rundvee- en varkensbedrijf. Meedoen met BIG Challenge  kost tijd en tijd is nu net iets dat je op een agrarisch bedrijf vaak tekort komt. Daar komt bij dat juni, de maand waarin de koersweek plaats vindt, nu niet bepaald de rustigste tijd is op onze boerderij.” 
Toch duurt het niet lang voor Henriëtte volmondig ja zegt. Ze weet uit ervaring hoe zwaar kanker ingrijpt in iemands leven en dat van familie en vrienden. Haar moeder is tweeënvijftig als zij de diagnose borstkanker krijgt. “Ons mam kreeg de diagnose net voordat ik ging trouwen. Zij komt uit een gezin van acht en drie van mijn tantes en ooms waren toen al overleden aan kanker. Toen ons mam kanker kreeg, was onze verwachting dan ook dat ook zij snel dood zou gaan. We hadden het al zo vaak fout zien gaan in de familie.” 

Beide ouders
Gelukkig komt die verwachting niet uit. De moeder van Henriëtte leeft na de diagnose nog vijftien jaar. Ook al ondergaat zij in die periode meerdere medische ingrepen en behandelingen, het zijn hele waardevolle jaren. “Ons mam heeft nog veel mooie dingen meegemaakt. Ze was bij onze bruiloft en ze is oma geworden. Na de overname van de boerderij door mijn broer zijn mijn ouders in een woning bij het varkensbedrijf gaan wonen. Dit zorgde ook voor rust. Wij hebben met zijn allen voor ons mam gezorgd, waardoor ze tot het laatst toe thuis is kunnen blijven. In 2006 is ze overleden.” 
Ruim twee jaar geleden staat Henriëtte’s wereld weer op zijn kop. Op tachtigjarige leeftijd krijgt ook haar vader de diagnose kanker. “Die longkanker werd bij toeval ontdekt. Ons pap had zijn ribben gebroken bij een auto-ongeluk waardoor er een longfoto gemaakt moest worden. En daarop zagen ze een plekje op zijn longen.”
Henriëtte’s vader ziet een behandeling niet zitten. Hij is bijna tachtig en vindt het mooi geweest. Gelukkig weet de arts hem te overtuigen dat een behandeling zinvol is. Er zijn geen uitzaaiingen en Henriëtte’s vader wordt met succes geopereerd. “Dat door die gebroken ribben de longkanker op tijd is ontdekt, is echt een geluk bij een ongeluk.” 

Ziekte die leefbaar is
Henriëtte heeft gezien hoe de medische wetenschap in de afgelopen 30 jaar is veranderd. “Er is nu zo veel meer mogelijk dan in de tijd dat ons mam ziek was. Er zijn veel betere behandelmogelijkheden en ook de bijwerkingen van behandelingen zijn veel minder. Ik hoop dat het nog beter wordt en dat kanker een ziekte wordt die leefbaar is. En daar is onderzoek en dus ook geld voor nodig.“
Henriëtte besluit dan ook omwille van dit goede doel zich bij haar collega’s aan te sluiten en de Alpe d’HuZes te gaan fietsen. Maar liefst twaalf fietsers en lopers van Coppens Diervoeding gaan de alp beklimmen. “Maar we doen het niet alleen met zijn twaalven hoor. De Alpe d’HuZes-actie wordt gedragen door het hele bedrijf.” 

Allerlei acties
Samen met haar collega’s van Coppens Diervoeding zet Henriëtte allerlei grote en kleine sponsoracties op touw. Zo vindt op 7 april de BIG Benefietsparty plaats in Udenhout. Dit wordt een dienstenveiling met een groot feest waarvan de opbrengst volledig naar Alpe d’HuZes gaat. Er zijn nog meer sponsoracties in voorbereiding waaronder de Cross of the Crocus, het Dakar-evenement, een kookworkshop, een loterij en biggenrace. Ook gaan de deelnemers van Coppens worstenbrood verkopen bij de Amstel Gold Race en wordt via de Coppens-website BIG Challenge promotiemateriaal verkocht. 

Het enthousiasme van Henriëtte voor Alp d’HuZes is overgeslagen op haar gezin. Ook haar echtgenoot Jan fietst mee en een zoon en dochter zullen in juni op de alp zijn. Haar andere zoon draagt zijn steentje bij door in de koersweek het agrarisch bedrijf van zijn ouders te runnen. 

Twee passies: fietsen en agrarisch bedrijf
Dat ze met BIG Challenge deelneemt aan Alpe d’HuZes is voor Henriëtte een uitgemaakte zaak: “Ik heb niet alleen een passie voor fietsen maar ook een passie voor het agrarisch bedrijf. Ik ben opgegroeid op een boerenbedrijf. Het agrarisch leven zit me in de genen. Het is een manier van leven die me aanspreekt en waar ik me fijn bij voel. Ik ben ook trots op de agrarische sector, trots op het feit dat wij met BIG Challenge zoveel geld bij elkaar lopen en fietsen.”