Henk van der Zanden (2024)

Deze Alpe d’HuZes gaat Henk van der Zanden uit Moergestel (71) voor de achtste keer met BIG Challenge, farmers against cancer, de strijd met de berg aan. Tot nu toe heeft hij al een bedrag van € 125.000 bij elkaar gefietst voor het kankeronderzoek. Zijn streven? “Bij leven en welzijn wil ik de tien keer volmaken.”

 

Als fervent wielrenner was het voor Henk van der Zanden geen vreemde keuze om een keer met Alpe d’HuZes mee te doen destijds. “In ons wielergroepje zat iemand die bij een voerfabrikant werkt en meedeed met BIG Challenge. Ik had al eens laten vallen dat het me wel leuk leek een keer mee te doen.” Het was voor hem niet alleen vanwege de sportieve uitdaging. “In de familie komt veel kanker voor. Van ons gezin van 9 kinderen hebben 7 broers en zussen kanker gehad, waaronder ikzelf. Daarvan hebben het er 4 niet overleefd. Ook mijn schoonvader en schoonzus van 32 zijn eraan overleden. Mijn vrouw is behandeld voor borstkanker.”

Het gemiddelde van 1 op de 3 krijgt kanker ligt bij Henk in zijn omgeving dus een stuk hoger. Daarom voelt het goed een steentje bij te kunnen dragen aan de bestrijding van deze ziekte. “Het is ook een evenement dat je anders naar het leven doet kijken en mensen die strijden tegen een ernstige ziekte. In al die jaren is het veel gemakkelijker geworden om mensen aan te spreken, wat ze heel fijn vinden.”

Saamhorigheid op de berg

Dit jaar gaat Henk met team Sporring4Life uit Spoordonk de berg op, zoals altijd een team van BIG Challenge. Met in totaal 200 mensen uit de agri- en foodsector behoort BIG Challenge tot de grootste groep deelnemers aan Alpe d’HuZes. Henk heeft inmiddels met meerdere teams van BIG Challenge meegedaan.

Zijn eerste keer op de berg herinnert Henk zich nog levendig. “Op sportief gebied is het een grote uitdaging. Als je met de auto de eerste van de 21 bochten maakt is het echt schrikken: moeten we dat met de fiets gaan doen?” Het lukt hem gemiddeld om elk jaar vier keer naar boven te fietsen, dus die eerste angsten waren wel wat ongegrond. Nog meer impact maakt de saamhorigheid op de berg. “Iedereen is daar voor hetzelfde doel en dat schept een band. Ik was en ben nog steeds onder de indruk van de vele vrijwilligers die heel de week actief zijn.” In die zin heeft het evenement nog net zoveel impact als 8 jaar geleden. “Je leert ook steeds meer mensen kennen en hun achtergrond. Iedereen heeft zijn eigen verhaal.”

Elke editie heeft Henk momenten dat hij het even taai heeft en moet denken aan al die mensen voor wie hij deze zware kilometers naar boven fietst. Eén herinnering blijft voor hem heel bijzonder: de eerste keer over de finish met Betty van den Oetelaar / Christel de Laat die iedereen over de finishlijn praat. “Dat was heel bijzonder.”

Nachtelijke spinningmarathon

Van elke deelnemer aan BIG Challenge wordt verwacht dat ze € 5.000 aan sponsorgeld ophalen. Veel deelnemers hikken er van tevoren tegenaan maar volgens Henk ten onrechte. “Als je op tijd begint en breed uitzet is het zeker haalbaar.” Zelf kan hij terugvallen op een groot zakelijk netwerk vanuit het aannemingsbedrijf infra en milieu dat zijn zonen inmiddels runnen. Gemiddeld haalt Henk € 14.000 op maar dit jaar hoopt hij de € 25.000 aan te tikken. Een gezamenlijk georganiseerde 12-uurs nachtelijke spinningmarathon met 15 fietsen leverde inclusief giften en verkoop van een kunstwerk ruim € 15.000 op. In totaal heeft van der Zanden in de 8 jaar tijd circa € 125.000 opgehaald voor het kankeronderzoek.

Dat bedrag zal de komende jaren verder aangroeien als het aan hem ligt. “Mijn doel was om het vijf keer te doen. Bij leven en welzijn komt nu de tien keer in beeld maar dan zal het gezien mijn leeftijd wel een keer ophouden.” Ook wordt hem wel eens gevraagd of hij zich niet voor iets anders zou willen inzetten. “Die zijn ook belangrijk en we doen ook wel eens wat voor andere goede doelen. Maar in de wetenschap dat 1 op de 3 kanker krijgt is met mijn kinderen en kleinkinderen in het achterhoofd de keuze voor kanker niet zo moeilijk.”