Ellen en Geneviève (2017)

Samen sterk voor BIG Challenge

Zo’n twintig jaar geleden kwamen ze elkaar voor het eerst tegen in de wachtkamer van de verloskundige, allebei in verwachting van hun eerste kind. Dat was het begin van een hechte vriendschap waarin voor elkaar klaar staan een vanzelfsprekendheid werd. Maar dat ze elkaar bij zouden gaan staan in de strijd tegen kanker, dat hadden Ellen en Geneviève toen niet kunnen bedenken.

Ellen: “In het voorjaar van 2011 werd bij mij borstkanker geconstateerd. Dat was een enorme slag, maar wat was ik blij dat er geen uitzaaiingen werden gevonden.” Een  lang behandeltraject met operatie, bestralingen, chemo en een hormoonkuur volgt. Geneviève: “Op vrijdag na de chemo was ik altijd bij Ellen in huis. Ellen was zo ziek. Ik was blij dat ik iets voor haar kon doen maar toch heb ik me toen vaak machteloos gevoeld.”

De rollen draaien om
Ellen knapt langzaamaan op en neemt zo goed en zo kwaad als het kan de draad van het leven weer op. Het ziekteproces van Ellen heeft de vriendschap tussen beiden alleen maar versterkt. 
Als een donderslag bij heldere hemel krijgt dan Geneviève, november 2014, de diagnose galwegkanker met uitzaaiingen. Al snel volgt de boodschap dat er niet veel meer gedaan kan worden. Geneviève: “Dat ging er bij mij gewoon niet in. Ik voelde me best okay en kreeg te horen dat ik er over een jaar niet meer zou zijn. We zijn daarom verder gaan zoeken naar andere mogelijkheden.” Ze vinden in het VUmc een arts die haar ondanks de ongewisse kans op succes en het risico op complicaties wil opereren. Met als resultaat dat ze er nu, ruim twee jaar en verschillende medische ingrepen later, nog steeds is. Geneviève: “Wat ben ik daar dankbaar voor. De afgelopen twee jaren  waren jaren vol spanning, pijn, onzekerheid en verdriet. Toch was het niet alleen maar zwaar. Er is in dit proces ook veel moois op ons pad gekomen. Ondanks het ziek zijn, geniet ik erg van het leven.”
Geneviève wordt behandeld in Amsterdam terwijl ze in het zuiden van het land woont. Voor haar partner Marc breekt er dan ook een drukke tijd aan. Als vanzelfsprekend staan  Ellen en haar gezin nu voor hen klaar. Ellen:”Geneviève was lange tijd opgenomen in Amsterdam. De hond van Marc en Geneviève is lange tijd bij ons geweest zodat Marc zijn handen vrij had. En natuurlijk zochten wij haar ook op in Amsterdam.” Geneviève vult aan: “Het is zo fijn als je in zo’n situatie mensen om je heen hebt die er voor je zijn zodat je voelt dat je er niet alleen voor staat.”  

Een volgende slag
In het najaar van 2016 is Ellen bijna klaar met haar vijf jaar durende hormoonkuur. Wat kijkt ze daar naar uit. Ze heeft wel wat klachten waarvan het vermoeden is dat deze een bijwerking zijn van de eerdere chemo’s. Het blijkt helaas anders te zijn. 
Geneviève: “Ongeveer twee maanden geleden reden wij vanuit het ziekenhuis naar huis. Ik kreeg een appje van Ellen: “Bel je me even”. Omdat ik wist dat Ellen die dag net als ik een afspraak met haar behandelend arts had, wist ik meteen dat het niet goed was. Het is bizar hoe wij elkaar afwisselen in ziek zijn en er voor elkaar zijn.”
Ellen: “Ja, ruim vijf jaar na de eerste diagnose heb ik nu uitzaaiingen in de wervels en in de longen. Het is ongelooflijk zwaar, maar ik ga er weer voor.”

Lees hier haar blogs.

 

 

 

BIG Challenge
Vanaf het moment dat Ellen de diagnose borstkanker kreeg, zijn Ellen en haar gezin betrokken bij BIG Challenge, farmers against cancer. Zowel Ellen als haar man Arnold werken in de agrarische sector. Ieder voorjaar reizen zij af naar de Franse Alp. Ellen: “Het eerste jaar fietste mijn man Arnold zes keer de berg op. Ons hele gezin en ook mijn moeder was mee. Mijn dochters, moeder en ik deden vrijwilligerswerk.”
Door hun inzet voor BIG Challenge proberen Ellen en haar gezin zo veel mogelijk geld op te halen voor de strijd tegen kanker. Ellen: “Er is veel geld nodig voor onderzoek naar en betere behandelmethodes tegen kanker. Het is mooi om met zo’n grote groep mensen uit de agrarische sector samen te werken aan dit gemeenschappelijke doel. Tegelijkertijd geeft het ons ook veel. Het gevoel van saamhorigheid en het samen delen dragen bij aan de verwerking van het ziekteproces.” 
Arnold is al weer geruime tijd bestuurslid van BIG Challenge. Ellen liep in 2015 en 2016 zelf de Alpe d’HuZus met Geneviève spreekwoordelijk in haar rugzak. Geneviève: “Het is heel bijzonder als je zo ziek bent en je vrienden lopen en fietsen met een speciale intentie voor jou. Ik heb me daardoor op die grote afstand echt gesteund gevoeld.”

Geld van Alpe d’HuZes 
Ellen is momenteel niet alleen betrokken in een behandelproces, zij doet ook mee aan een wetenschappelijk onderzoek gericht op de verschillende eigenschappen van borstkankercellen. Ellen: “Het onderzoek heeft natuurlijk vooral een wetenschappelijk doel. Maar in deze fase van mijn ziekteproces levert het onderzoek ook hele relevante informatie op waardoor ze me nog gerichter kunnen behandelen. Bijzonder is dat het onderzoek deels gefinancierd wordt door het geld van Alpe d’HuZes. Ik wist het al maar ik ondervind nu zelf hoe belangrijk het is dat er veel geld beschikbaar komt.“

Samen staan ze sterk!
Ellen heeft haar doel duidelijk voor ogen: ook dit jaar weer de Alpe d’HuZus lopen. Het appartement is al geboekt en de voorbereidingen zijn in volle gang. Ook al vindt de bedrijfsarts dat ze wel wat hard van stapel loopt, Ellen zet alles op alles om dat doel te halen. 
Voor Geneviève zit een actieve deelname aan Alpe d’HuZes er nog niet in. Zij probeert op de achtergrond een steentje bij te dragen door de PR-commissie van BIG Challenge wat te ondersteunen. 
Ellen en Geneviève zien allebei een onzekere toekomst tegemoet. Wat ze wel zeker weten is dat ze voor elkaar klaar blijven staan. Hoe mooi zou het zijn als ze ooit nog samen de Alp trotseren.