Geertjan van Groenland

een vrijwilliger met bijzondere motivatie (overleden 19 april 2014)

Vrijwilligerswerk: daar krijg ik energie van! 

Op de koffie bij Geertjan van Groenland in het Brabantse Vierlingsbeek, een dorpje van 2.700 inwoners aan de Maas. Geertjan is vrijwilliger bij BIG Challenge als lid van de PR- en communicatiecommissie, en is helaas ook ervaringsdeskundige met kanker. Geertjan (62) is getrouwd met Adrienne en ze hebben twee zonen, een dochter en een kleinkind. Hij werkt als dierenarts bij TOPIGS in Vught.

“In december 2009 kreeg ik slikproblemen. De huisarts stuurde mij naar een internist in Boxmeer. Op de scopie van januari 2010 was niets te zien, een scan maken had daarom volgens de internist geen nut. Ik kreeg maagzuurremmer, maar daar had ik geen goed gevoel bij. ”De internist weigerde een scan. Toen hij na vier weken pas weer op consult mocht komen, moest er eerst een slikfoto genomen worden. De uitslag van de slikfoto was duidelijk: Geertjan slikte door 'een tunneltje'. Geertjan: “En dat vertelde ik al maanden. De diagnose werd medegedeeld op de dag van Big Challenge 2010! De week erna gestart met een serie van 28 bestralingen en vier weken chemo’s, opereren was te gevaarlijk. Ik voelde me prima, de slikpijn verdween, mijn haren bleven en de scan liet zien dat de tumor slonk. Inmiddels had ik wel afscheid genomen van de eerste internist. Achteraf gezien had ik al eerder naar het Radboud-ziekenhuis in Nijmegen moeten gaan. ”Hans Olijslagers, directeur TOPIGS, fietste in 2011 mee met BIG Challenge. Op de thema-avonden voor klanten vertelde Hans over BIG Challenge en verkocht t-shirts. “Ik wilde meehelpen door mijn verhaal te vertellen en op die manier meer shirts te verkopen. En zo ontmoette ik Marga weer die bij Imagro werkt. Marga vertelde die avond dat het BIG Challenge-werk zoveel werd dat ze ermee wilde stoppen. “Als ik in leven blijf, ga ik jou helpen op voorwaarde dat jij blijft.” En zo geschiedde. Geertjan nam het t-shirtwerk over en regelde de distributie via de ki-stations. “We hebben nu 56 soorten en maten shirts. Dus dat betekent vaak tellen en weer op maat sorteren. Mooi werk, soms frustrerend want door het enorme succes kan ik niet altijd alles leveren.” 

“In mei 2012 was ik met Adrienne en vrienden op vakantie in St. Petersburg. We zaten in een restaurant te eten en binnen een uur was mijn stem helemaal weg. Heel vervelend.” Weer thuis, naar de huisarts, kno-arts, een mri-scan, ct-scan, enz. De pet-scan vertoonde verhoogde activiteit op één plek naast de slokdarm. De diagnose werd overigens weer gesteld op de dag van Alpe d’HuZes! ”Omdat ik de eerste keer goed op de behandeling gereageerd had en we nu twee jaar verder waren heeft het slokdarmteam besloten tot een tweede serie behandelingen.” Zijn stem kwam helaas niet terug en hij bleef hees, één stemband is volledig verlamd. “Het is niet vermoeiend met praten, maar je kunt niet deelnemen aan een gesprek in de auto of voor een groep of in een groter gezelschap en zingen, mijn grote hobby, gaat niet meer. Dat zijn de perikelen van de patiënt,” besluit Geertjan.
Op 4 februari gaan ze toch nog iets aan de verlamde stemband doen, zodat de stem hopelijk weer wat luider wordt en dan is het wat betreft de kanker afwachten of ze 'raak hebben geschoten'. En vervolgens horen we steeds meer zaken waar Geertjan zich voor inzet: hij blijft werk afleveren voor TOPIGS en de ki, zit in het dagelijks bestuur van de Dorpsraad Vierlingsbeek, regelt het oud papier ophalen door diverse verenigingen, zit in de organisatie liedjesavond, is lid van het bestuur van de door vrijwilligers doorgestarte bibliobeek, is lid van de pr&communicatiegroep van BIG Challenge enz. Huize van Groenland is vaak het centrum en de uitvalsbasis voor allerlei activiteiten. Op de vraag waar hij de energie toch vandaan haalt zegt hij: “Daar krijg ik energie van. Ik ben blij dat ik leef en de energie haal ik uit mezelf, mijn gezin en de mensen om me heen."

“In 2010 fietste Janneke Janssen van het blad Varkens met mij op de bagagedrager, in 2012 Marga. Maar in 2013 ben ik er in Frankrijk eindelijk zelf bij en loop ik de Alpe d’HuZus samen met Adrienne. Het thuisfront maakt ook veel mee, dat wordt vaak vergeten. Ze zijn een enorme steun voor me en ik put daar veel van mijn energie uit. Vroegdiagnose is voor mij een heel belangrijk speerpunt. Als ik eerder een scan had gehad was de kanker eerder ontdekt. Pijn na het slikken staat op nummer twee als signaal voor slokdarmkanker, dat moeten internisten weten en daar naar handelen. Ik voelde me niet serieus genomen toen ik met mijn eerste klachten bij de internist kwam. Speciale behandelcentra zodat specialisten goed op de hoogte zijn is een van de doelen van Alpe d’HuZes. Dat moeten we als BIG Challenge goed uitdragen: het geld wordt via Alpe d’HuZes goed ingezet en er blijft niets aan een strijkstok hangen. En ik vind het fijn om mijn steentje daaraan bij te dragen!”

BIG Challenge-kanjer
Geertjan is 6 juni 2013 uitgeroepen tot  BIG Challenge-kanjer. Jaarlijks benoemt de stuurgroep van BIG Challenge een of meerdere mensen tot kanjer bij de afsluiting van de Alpe d'HuZes-koersdag. Kanjers hebben een bijzondere prestatie of bijdrage geleverd aan BIG Challenge. In het geval van Geertjan was dat zijn werk voor de distributie van de BIG Challenge-shirts en zijn bijdrage aan de commissie PR&Communicatie. Kanjers ontvangen een oorkonde en eeuwige roem.

Koninklijke onderscheiding
Op 24 oktober 2013 reikte burgemeester Van Soest een Koninklijke Onderscheiding uit aan Geertjan. Hij werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau voor de betrokkenheid en inzet bij de leefbaarheid van de kern Vierllingsbeek.

Overlijden
Geertjan is 19 april 2014 overleden. Hij werd 63 jaar. Hij laat naast zijn vrouw Adrienne, zijn kinderen Arne, Tjeerd en Jitske ook zijn kleindochter Jill achter.

Zoals in het bovenstaande verhaal te lezen is, is zijn afscheid een groot verlies voor BIG Challenge. Zijn positieve instelling en energie zijn onmisbaar. Vele deelnemers en vrijwilligers kenden hem en hebben zijn verhaal gehoord tijdens de motivatiebijeenkomst Alpe d'HuZes 2013. Wij wensen zijn gezin, familie en vrienden heel veel sterkte toe.