Arno Rops uit Ens ging met BIG Challenge naar Alpe d’HuZes

 

‘Wat een avontuur met een lach en een traan’

Arno Rops, melkveehouder uit Ens, is net terug van een week Alpe d’HuZes. „Ongelooflijk wat een evenement en wat een bedrag voor onderzoek naar kanker. Je emoties gaan alle kanten op. Als je er niet bij bent geweest, kunt je je er niets van voorstellen.” Hij kijkt terug op een mooi avontuur ‘met een lach en een traan’.

 

Melkveehouder Arno Rops uit Ens, Flevopolder, vertrok zaterdag 27 mei samen met zijn 18-jarige dochter Liv naar Frankrijk. Het jaarlijks evenement op de Franse berg staat in het teken om maximaal geld in te zamelen voor de strijd tegen kanker. Net als zo’n 250 andere mensen uit de agrarische wereld deden Arno en Liv mee met het BIG Challenge, farmers against cancer. In totaal wist de agri & foodsector ruim € 1,2 miljoen bij elkaar te sprokkelen.

„Ik kende BIG Challenge al langer maar dacht in juni geen tijd te hebben om mee te doen. Sinds ik 3,5 jaar geleden geopereerd ben aan mijn hart – ik had een gat in een van de boezems- ben ik daar anders over gaan denken. Je moet jezelf ooit de tijd gunnen om iets te doen wat je graag wilt.” Zijn jongste dochter Liv, ging graag mee. Zij start na de zomer aan de agrarische hogeschool in Dronten. Vier teams studenten vanuit Dronten deden ook met BIG Challenge mee.

Familie Rops boert sinds 1951 in de Noordoostpolder. „Wij boeren op lichte zandgrond, een klein hoekje van de polder is zandgrond. Mijn grootouders kwamen uit West Brabant en kregen deze grond toegewezen”, legt Arno uit. Nu melken ze 110 koeien en bewerken 76 hectare grond in Ens. Zijn vrouw heeft een baan in het onderwijs, zijn zonen van 23 en 22 werken thuis en als zzp-er in de agrarische sector. De week voorafgaand aan de koersweek kuilde familie Rops gras in. „We doen alles zelf dus mijn vader, zoon en ik waren druk met maaien, schudden en inkuilen. De oudste zoon is nu druk met het beregenen van de aardappelen want het droogt hard.”

Arno fietst al zo’n 35 jaar. Ondanks het vele sporten kreeg Arno hartproblemen. „Drie en een half jaar geleden ben ik geopereerd. Na de operatie viel mijn conditie tegen. Ik ging de betrekkelijkheid van het leven inzien.” Toen hij de oproep van Agrifirm zag dacht ik ´Als ik het nu niet doe, dan komt het er nooit meer van’. Iedereen kent wel iemand met kanker. Ook een neef van Arno overleed 1,5 jaar geleden aan melanoomkanker. „Hij was pas 42. Onderzoek naar kanker en hoe te leven met kanker, is super belangrijk.” Arno en Liv organiseerden fietstochten in de Noordoostpolder. „Elke ronde was 63 kilometer en het leverde mooie donaties op”, zegt Arno.

Hoogtemeters De hoogtemeters in Frankrijk vielen echt tegen. „Dinsdag heb ik toch het besluit moeten nemen om de berg niet op te gaan. Ik had teveel hartproblemen. De bedoeling was 1 of 2 keer.” Zijn teamgenoten noemden het een moedig besluit. Het is niet niks; het hele jaar geld ophalen en trainen en dan tot de conclusie moeten komen dat het niet gaat lukken. „Nadat ik het besluit had genomen, heb ik me snel nog aangemeld voor vrijwilligerswerk.” Van 4 uur tot half 8 was hij vlagger op de berg en hielp hij met de lunchuitgifte. Tussendoor naar de finish, entertainmentpunt en oppeppunt voor Liv. „Ze heeft de berg vier keer opgefietst in een geweldige goede en constante tijd. Ik ben supertrots op haar”, glundert Arno. Zelf is hij blij met de ervaring. „Als je er niet bij bent

geweest, kun je het niet voorstellen hoe het is. Op de aftrapbijeenkomst hadden ze het over een cadeau voor het leven. Dat is het echt.”

Gepubliceerd in Veldpost - Uitgeverij Agrio - juni 2023

*Foto Barbara Daamen