‘Dit jaar ga ik voor Wilma die berg bedwingen’

Wilma, de vrouw van Arie Joren, overleed op 1 februari 2024 op 69-jarige leeftijd aan kanker. “In januari 2022 kreeg Wilma de diagnose dat ze een zeldzame agressieve vorm van kanker had: het neuro-endocrien carcinoom. We kregen al snel de boodschap dat we ons voor moesten bereiden op een definitief afscheid.” Daar ga je dan.

“We hebben een heel bijzonder jaar achter de rug. Het is fijn dat we goed afscheid hebben kunnen nemen”, zegt Arie. Het motiveerde hem om zich weer in te schrijven bij BIG Challenge. “Mijn belangrijkste motivatie is dit keer Wilma te gedenken. Wie Wilma voor mij is geweest en haar te gedenken.”

Arie had een bijzondere motivatie toen hij zich bij BIG Challenge aanmeldde in 2011. Bij hem was in 2010 maagkanker geconstateerd. “Drie engelen, mijn huisarts, mijn internist en schoondochter, hebben ervoor gezorgd dat ik de kanker heb overleefd. Om iets terug te  doen ben ik in 2012 zes keer de Alpe opgefietst.” In de jaren daarna fietste Arie nog eens de Zus en Arie en Wilmagingen als vrijwilliger de grote BIG Challenge familie helpen. “Vreemden worden vrienden, het is echt zo. Het is telkens een warm bad daar op de berg.”

Extra tijd
Wilma kreeg vijf chemokuren die nog iets leken te doen. Drie maanden zonder behandeling gaven familie Joren de kans nog te genieten. “Maar na drie maanden waren er uitzaaiingen. Vijf bestralingen gaven ons nog wat extra tijd maar we wisten dat het einde eraan kwam.” Voor Wilma’s overlijden bedacht Arie al dat hij weer met de Alpe d’HuZes mee wilde gaan doen. Zwager Karel meldde zich ook spontaan aan als wandelaar. “Er is al veel bereikt om de kwaliteit van leven met kanker te verbeteren, maar we zijn er nog niet. Ook is er meer aandacht en onderzoek naar de behandeling van zeldzame kankertypes nodig. Daarom fiets ik dit jaar de Alpe d’HuZus met Wilma in mijn gedachten, mijn trouwste supporter. We missen haar maar op de berg is ze weer dichtbij, mij hard aanmoedigend.”

Lees hier het eerste motivatieverhaal op deze site van Arie Joren, deelnemer in 2012.

Arie Joren | BIG Challenge