Andre Nijenhuis (2014)

"ik ga deze uitdaging aan voor mijn zoon Bas"

Even voorstellen: ik ben Andre Nijenhuis, 57 jaar en getrouwd met Irma. We hebben drie zonen en twee mooie schoondochters. Ik ben tot vijf jaar geleden melkveehouder geweest en nu nog werkzaam in de agrarische sector en het landbouwonderwijs. Als deelnemer van het CRV Big Challenge-team ga ik op 5 juni 2014 de Alpe d'Huez bedwingen op de fiets, als het even kan zes keer.

Ik ga deze uitdaging aan voor mijn jongste zoon Bas, die in 2007 op vijftienjarige leeftijd overleden is aan acute lymfatische leukemie. De eerste keer openbaarde deze ziekte zich toen hij zeven jaar was. Daarna volgde een intensieve behandeling van twee jaar. Hij leek genezen, maar de ziekte openbaarde zich opnieuw toen hij twaalf jaar was.

Wederom volgde er een lange behandeling. Kort na het einde van deze tweede behandeling kwam de ziekte terug. Naarstig werd toen gezocht naar een beenmerg-donor binnen en buiten de familie, maar de juiste match werd niet gevonden. 

Bas overleed op 6 juli 2007. Hij was gek op wielrennen. Zijn racefiets staat nog steeds in zijn kamer.

Enthousiast verhaal
Het idee om een keer mee te doen aan Alpe d'HuZes leefde al wel langer bij me. Tijdens de collecteweek van KWF in september hield mijn medecollectant Anita (ja hoor, toch even je naam noemen) een enthousiast verhaal over haar deelname als vrijwilliger en als fietser. Toen was het voor mij duidelijk: dat wil ik ook, alles voor Bas.

Dan volgt de eerste teambijeenkomst bij CRV, en twee weken later bij Big Challenge. Dan hoor je de enthousiaste verhalen van deelnemers van voorgaande jaren. Je hoort hoeveel je moet trainen en dat je veel geld moet meebrengen. Er is dus veel te doen: ik ben aan de spinningtraining begonnen, ik maak duurtochten en ben bezig met het zoeken van sponsors.

Het bedrag aan sponsorgeld – iedere deelnemer moet € 5.000,- binnenhalen – leek me eerst veel. Maar na het maken van mijn actiepagina en het plaatsen van berichten op Facebook gaat het snel. Ik krijg veel leuke reacties en donaties. Het werkt als je de mensen van je plan vertelt. Familie en vrienden steunen me. Mijn sportvrienden Peter en Lisette helpen me met een leuke kaasverkoopactie (zie foto): een kaas van zestig kilo, waarvan de opbrengst geheel naar KWF gaat. En zo zijn er nog meer plannen. Het gestelde doel gaan we dus vast halen. 

Als deze actie van mij kan bijdragen aan het beheersbaar maken van kanker en als op deze manier veel leed voorkomen kan worden, is het voor mij geslaagd! Ik heb er zin in, alles voor Bas!