Doneer hier tegen kanker

Zoek een team of fietser

Tussenstanden
Gedoneerd € 511.174,00
Aantal teams 24
Aantal deelnemers 182
gepost op 26 november 2018

“Meedoen met BIG Challenge? Absoluut doen!!!”

Als Jan van Gorp uit Udenhout door zijn vrouw Henriëtte wordt gevraagd met BIG Challenge mee te doen aan Alpe d’HuZes staat hij voor een dilemma. Een druk agrarisch bedrijf met melkkoeien en varkens, en een druk gezin maar ook de drive zich in te willen zetten voor het goede doel. Hoe krijgt hij dat voor elkaar?

In het najaar van 2017 besluit Henriëtte van Gorp zich aan te sluiten bij het BIG Challenge-team van Coppens Diervoeding. Samen met haar collega’s zal ze de Alpe ‘d Huez gaan beklimmen. Ze vraagt haar man Jan ook mee te doen. “’Ik mee fietsen?”, zei ik haar. Ik had nog nooit gefietst. Ja, vroeger naar de kroeg en naar school, maar dat was het dan wel zo’n beetje. Ik bedacht me dat ik eerst maar eens op zo’n wielrenfiets moest gaan zitten voor ik iets zou besluiten.”

Impact
Zo gezegd, zo gedaan. Jan huurt een wielrenfiets, leent fietskleding en gaat met Henriëtte op pad. Dat gaat niet alleen goed, hij heeft meteen ook lol in het fietsen. Jan hakt de knoop door. “Ik besloot mee te doen en het avontuur aan te gaan. En echt ik heb er nooit spijt van gehad. Het is een geweldige ervaring. Het heeft me gigantisch veel tijd en energie gekost maar ik heb er ook gigantisch veel voor terug gekregen.”

Meedoen met Alpe ‘d HuZes is geen vanzelfsprekendheid, maar Jan is enorm gemotiveerd zich in te zetten voor het goede doel. “Ik wist dat deelnemen aan Alpe d’HuZes veel impact zou gaan hebben op ons gezin en dat ik veel moest gaan regelen voor het bedrijf. Alle voorbereidingen, het trainen, de sponsoracties, het kost allemaal heel veel tijd. Maar ik had het er dubbel en dwars voor over. Je weet waar je het voor doet. Je kent de verhalen van mensen met kanker. Met mijn inzet wilde ik iets bijdragen en geld bij elkaar fietsen voor KWF.”

Ik heb de keuze
Jan heeft met 110 melkkoeien, 80 stuks jongvee en 500 vleesvarkens een druk bestaan. Tijd over heeft hij niet. Zeker niet in het drukke voorjaar wanneer de oogst voor de deur staat. “Ik heb keuzes gemaakt. Mensen met kanker hebben geen keuze. Zij moeten door. Maar ik had die mogelijkheid wel. Normaal tennis ik maar ik heb de jongens gezegd dat ik er tot juni niet zou zijn. In plaats van te tennissen zat ik op de fiets. Ik kan mijn tijd immers maar één keer inzetten. En verder is het een kwestie van goed plannen. Had ik even tijd over dan sprong ik op de fiets voor een trainingsrondje. In de avond ging ik naar de sportschool en fietste ik af en toe nog een trainingsrondje. Het voordeel is natuurlijk dat ik als agrariër een goede conditie heb. Op de boerderij ben je de hele dag in beweging. Maar je moet wel iets extra’s doen. Verschillende keren die berg op fietsen is toch weer iets heel anders.” 

Giel draagt steentje bij
Jan heeft gelijk. Als je goed getraind aan de voet van de berg wilt staan, heb je niet genoeg aan korte trainingsrondjes. Ook de trainingstochten van 3 of 4 uur komen om de hoek kijken. Jan gaat geregeld met het team van Coppens Diervoeding trainen. Zo nemen Jan en Henriëtte samen met hun teamgenoten deel aan de AD6lusjes, een meerdaagse clinic in de Ardennen. Ook fietsen ze de Amstel-Goldrace en de Eiffeltocht. Het is niet alleen hard werken, het is ook goed voor het teamgevoel en ze hebben veel plezier. Wel is Jan voor de trainingstochten soms twee dagen van huis. Rondom de koersdag in juni is dat zelfs een hele week. Met een agrarisch bedrijf is het niet simpelweg vakantiedagen opnemen en gaan. Er moet vooraf heel wat geregeld worden. “Voor je weg kunt, is het heel goed plannen en voorbereiden. Iedere agrariër weet dat je alleen met een gerust hart weg kunt gaan als het op je bedrijf allemaal goed geregeld is. Een week weg kost je in feite een dubbele vakantie. De vakantie en de vervangende arbeid die geregeld moet worden voor je bedrijf. Bij ons heeft onze zoon Giel het bedrijf draaiende gehouden. Hij is nog maar 17 en heeft dat supergoed gedaan. Daar ben ik hem heel dankbaar voor. Giel studeert veehouderij op het Helicon te Boxtel en wil het bedrijf ook overnemen. Hij heeft zijn steentje aan BIG Challenge dubbel en dwars bijgedragen.”

Cadeau voor het leven
Ook al was tot voor kort het fietsen vreemd terrein voor Jan, op de koersdag presteert hij het om maar liefst vijf keer de berg te bedwingen. Hun oudste dochter Anouk en jongste zoon Wouter zijn er bij om hem en Henriëtte aan te moedigen. “Het was een geweldige ervaring. Ik was me zo bewust waarvoor ik het deed. Het was ook zo fijn dat ik dit samen met Henriëtte, Anouk en Wouter kon beleven. Herman Houweling zei ooit: ‘Het zijn allemaal mooie mensen op die berg.’ Hij had helemaal gelijk. Iedereen helpt elkaar. Er is zoveel saamhorigheid. Dat geldt niet alleen voor de agrariërs onder elkaar maar voor alle Alpe d’HuZessers. Het is één grote familie.”

Op de vraag of Jan een advies heeft voor degene die overwegen deel te nemen aan Alpe d’HuZes met BIG Challenge, is voor hem maar één antwoord mogelijk: “Als je de mogelijkheid hebt, absoluut doen!!! Wat je moet investeren is niet niks, maar je krijgt er zo veel voor terug. Mij werd vooraf een cadeau voor het leven beloofd. En echt dat is het geworden. Ik gun het iedereen om dit ook mee te maken.” 


Reacties

Henk Lutke Willink29 november 2018 Hallo Jan én familie. Mooi te lezen dat ook jullie besmet zijn geraakt met het Big Challenge/AD6 virus. Heb dit zelf ook mogen ervaren en hoop dit samen met onze jongste dochter dit in 2020 dit voor de 2e keer te mogen doen.
Tot ziens en succes/geluk met je bedrijf en gezin.

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Bericht:
 
Volg BIG Challenge op social media
     
Sponsoren
Filmpje
BIG Challenge in het nieuws
Partners
  Contact   Privacyverklaring